Учора Конституційний Суд (КС) оприлюднив рішення за зверненням громадянина, який відбуває покарання в виправній колонії.

Антон Троян, так звати засудженого, вважає, що його конституційні права було порушено. Перебуваючи у в’язниці, він звернувся до суду загальної юрисдикції із цивільним позовом. Проте суд не дозволив йому як стороні брати участь в судовому засіданні, посилаючись на те, що законодавством не передбачено доправляти засуджених для участі в цивільному процесі.
Засуджений, вважаючи недопущення його як позивача до особистої участі в судовому процесі неконституційним, звернувся до КС з проханням розтлумачити статтю 24 Конституції, що передбачає рівність усіх громадян перед законом.
Автор звернення, зазначив, що суди по-різному вирішують питання щодо можливості засуджених до позбавлення волі особисто приймати участь в судовому процесі, де вони є стороною. В одних випадках суди дозволяють засудженим бути присутніми на розгляді справи, приймаючи рішення про етапування їх до зали суду, в інших — відмовляють у цьому.
Розглянувши це звернення, КС постановив, що всі без винятку особи, в тому числі засуджені до позбавлення волі, мають рівні права на участь у розгляді своєї справи в судах усіх юрисдикцій, спеціалізацій та інстанцій.
Таким чином, особи, що перебувають в місцях позбавлення волі, отримали додатковий привід нехай навіть ненадовго покидати стіни виправних закладів. Матимемо надію, що це не стане приводом для зловживання своїми конституційними правами, а держава, в свою чергу, матиме змогу забезпечити права своїх громадян у цьому питанні.