Півтора кілометри пляжів Труханового острова — від Пішохідного мосту до вулиці Труханівської, вздовж прибережної пішохідної доріжки — обнесено глухим металевим парканом двометрової висоти. Відтепер киянам зась до пункту прокату, спортивного майданчика, атракціону «Веселі гірки», котрий, утім, днями знищено, і навіть до... громадських убиралень. Щоправда, їх почистили та пофарбували — мало не вперше за останні десять років! А на сам пляж завезли чистий пісок, попередньо знісши чимало зелених насаджень.
І це ще не все: до загородження готується інша частина острова (700 м) за течією Дніпра. Тим часом будь-якого пояснення чи інформації про те, що відбувається, хто захопив пляж і які в «окупантів» наміри, як зазвичай роблять порядні та законослухняні люди, ніде не побачите. То хто так нахабно хоче позбавити киян цього чималого шматка берега?
Кореспондент «Голосу України» спробувала з’ясувати це у керівника прес-служби комунального підприємства «Плесо» Наталі Світайло.
— Під час проведення чемпіонату Європи з футболу там мешкатимуть шведські уболівальники, а після його проведення паркан буде демонтовано, — повідомила вона.
— Скільки їх оселиться на цьому пляжі? З другого боку, як буде організовано їхній побут, адже на Трухановому острові відсутні централізований водогін і мережа каналізації?
— Не заганяйте мене в глухий кут! Я не знаю про кількість уболівальників, адже зі шведською стороною ще не укладена угода.
— А якщо її не укладуть?
— Укладуть, бо представники Організації уболівальників футболу Королівства Швеція самі обрали це місце для кемпінг-містечка...
Місце для кемпінгу вони обрали справді чудове — чи не найкращий безплатний комунальний пляж та ще й у центрі Києва! Але, збираючись у будь-кого погостювати, заведено запитати згоди на це господарів. Скоріш за все, шведи запитали — у столичних градоначальників. А ті, мабуть, уявили, що такі питання можуть вирішувати, не запитавши у власника — громади Києва. У розпал літнього сезону позбавивши тисячі городян місця відпочинку.
Кореспонденту «Голосу України» з неофіційних джерел удалося дізнатися, що на Труханів острів прибуде близько семи тисяч футбольних уболівальників. На що вони перетворять цю нашу зелену перлину — неважко уявити...
Тим часом Києвом точаться чутки, що кемпінг-містечко для уболівальників — лише «вдале» прикриття, аби остаточно прибрати острів до рук, перетворивши його на закриту зону відпочинку для заможних. Що недалеко від істини: Труханів уже нахабно заставлений віллами, котеджами, будинками, будиночками — з причалами для човнів, катерів і яхт. А посилання на природоохоронне законодавство, що прибережну територію, яка належить усій громаді, забудовувати заборонено, викликає щонайменше скептичну посмішку.
І насамкінець. Під час таких подій, як Євро-2012, у кемпінгах здебільшого зупиняються ті, хто заощаджує, або не заробив не лише на пристойний готель, а й на авіаквиток — студенти, малоімущі громадяни, котрі не претендують на особливий комфорт. Самі кемпінги господарі зазвичай організовують у передмістях, але якнайдалі від населених пунктів — так, щоб не завдавати незручностей громадянам — мешканцям країни-господаря. Що аж ніяк не означає їхньої негостинності, й що є цілком нормальним. То чому цього ніяк не навчаться київські градоначальники?
vpysanska@golos.com.ua
Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА. 
Інші фото з цієї події  шукайте в фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.