Крим став одним з перших регіонів України, що підхопили ідею Президента активізувати на місцях соціальні реформи, які повинні стати серйозним кроком на шляху підвищення добробуту громадян. З ініціативи Голови Ради міністрів АРК Анатолія Могильова була розроблена регіональна програма «Соціальна карта кримчанина», що вперше реалізується в Україні й пропонує додаткові соціальні преференції мешканцям півострова.

«Соціальний захист — один із ключових пріоритетів кримського уряду на 2012 рік. Це проект влади, соціально відповідального бізнесу та суспільства. Я переконаний, що спільними зусиллями ми зможемо досягти позитивного ефекту і забезпечити соціальну підтримку людям», — наголосив глава кримського уряду.

Що це таке?

Програма, зокрема, передбачає можливість придбання товарів з дисконтною знижкою не менше 7% у великій торговельній мережі й не нижче 5% у дрібніших магазинах для пільгових категорій громадян — пенсіонерів, інвалідів, ветеранів, багатодітних родин, чорнобильців, а також педагогічних і медичних працівників. Список може бути розширено. Спочатку передбачалося, що знижки надаватимуться тільки на харчові продукти. Однак Анатолій Могильов наполіг на тому, щоб до цього переліку були додані медикаменти. У перспективі планується впровадити знижки на окремі побутові послуги.

Сама cоціальна карта матиме вигляд стандартної пластикової картки, на яку буде нанесено штрих-номер, що ідентифікує місто та пільгову категорію. Карти видаватимуть управління праці й соціального захисту населення райдержадміністрацій і міських рад. У комплекті із соціальними картами кримчани одержать брошури з адресами учасників програми. Анатолій Могильов запевнив, що жителям півострова не доведеться витрачати кошти на придбання карти — всі витрати відшкодовуватимуться з республіканського бюджету.

Уже тепер торговельні мережі, супермаркети та торговельні точки висловили готовність взяти активну участь у реалізації програми. Надалі до роботи приєднаються аптеки. Щоб кримчани змогли без великих зусиль знайти торговельний об’єкт, що бере участь у програмі, на входах до магазинів розмістять відповідні логотипи.

Про взаєморозуміння...

Найближчим часом Рада міністрів Криму планує підписати Меморандум про взаєморозуміння із представниками великих торговельних мереж. Документ, на думку кримського уряду, необхідний, щоб конкретизувати умови співробітництва учасників програми й закріпити відповідальність. Договори також будуть укладені між органами влади міст і районів Криму із представниками торговельних об’єктів.

Запуск соціальної програми в тестовому режимі заплановано на квітень-травень нинішнього року. Однак протягом літа документ коригуватимуть і, якщо це буде необхідно, адаптуватимуть під інтереси кримчан. Уже восени цього року програму буде розгорнуто на повну силу.

...і підтримку

Тепер програма «Соціальна карта кримчанина» проходить етап публічного обговорення з мешканцями регіону, представниками громадських організацій, торговельних мереж, сільгоспвиробниками. Активно обговорюється перелік пільгових категорій громадян і товарів, на які поширюватимуться знижки. Але вже зараз жителі півострова підтримують ідею та називають соціальну карту сполучною ланкою між владою, бізнесом і громадськістю в досягненні головної мети — забезпеченні соціального благополуччя кримчан.

Крім того, програму підтримали профспілкові та громадські організації Криму. «Цей проект потрібен усім, хто сьогодні опинився в непростих умовах. Я вважаю, що це дуже перспективна програма, спрямована на посилення соціального захисту кримчан», — сказав голова ради Організації ветеранів АРК Олександр Скляров.

Роман ЧЕРЬОМУХІН, Вікторія КРАВЧЕНКО.