Відкриття відбудеться у вихідні 20—22 квітня. Церемонію проводять з року в рік, але нині організатори обіцяють ексклюзивні «родзинки». 

До уваги мешканців міста у 2012-му пропонують аж 460 масових заходів, серед яких — міжнародні, всеукраїнські, регіональні, обласні, загальноміські, державні, професійні та традиційні народні свята і фестивалі. 

Для туристів уперше розроблено концепцію щомісячних етнотурів та свят, а також спортивних, наукових, історико-краєзнавчих заходів. 

Для проведення того чи іншого дійства міський бюджет виділяв небагато: 20—30 відсотків від потреби. Але водночас влада стимулювала бізнес до співфінансування — це сотні тисяч гривень щороку. Нині можна говорити про те, що на півдні Хмельниччини є фестивальна столиця.

— Відвідавши наше місто в ці вихідні, турист стане свідком анімаційних перфоменсів фестивалів 2012 року, — розповіла Олена Кузема, керівник департаменту гуманітарної політики.

Можна буде побачити танцювальне шоу PLAZA DANCE «Ратуша» (на кшталт київського Майдансу), почути сучасні поезію та музику від фестивалю MERІDІAN CZERNOWІTZ, який відбудеться у вересні, відчути креатив та запал фесту сучасного вуличного мистецтва «РЕСПУБЛІКА», що торік успішно стартував у Кам’янці і знову повернеться до нього восени. Фестиваль середньовічної культури «ФОРПОСТ», який відбудеться на території Старої фортеці, обіцяє пригостити стравами за рецептами давнього минулого. Також у ці дні «одружаться» дві вежі Старої фортеці. На вежу Лянцкорунську вдягнуть найдовшу в Україні фату — стометрову. А «нареченим» буде Папська вежа. Рекорд мають занести до Книги рекордів Гіннеса. Дивне «одруження» покритикували на місцевому інтернет-форумі. Мовляв, Стара фортеця, яка була й місцем дислокації військового гарнізону, й тюрмою, тепер може допомогти заробляти гроші весільній агенції, якщо приживеться мода на весілля у твердині.

Серед подій, що варті уваги всіх українців, — україно-литовський фест історичної реконструкції «Брама часу» (PORTA TEMPORІS). 

Він відбудеться під патронатом мера Вільнюса (Литва) Артураса Зуокаса та міського голови Кам’янця-Подільського Михайла Сімашкевича. Литовці надають великої ваги події, якій цьогоріч виповнюється 650 років, — битві на Синіх Водах. Після неї Поділля та Київщина відійшли до Великого князівства Литовського, і в такий спосіб  було вибудувано могутній заслін набігам орди на українські землі та територію сучасної Європи. У Кам’янці-Подільському битву відтворять під фортецею Руська брама.

Отже, побувати в Кам’янці у вихідні — це як зазирнути і в минуле, і в майбутнє. Щоправда, настрій кам’янчанам і туристам істотно зіпсувала «Укрзалізниця». З червня скасують «прямий» потяг №623/624. Відстоюючи «свій» поїзд, громадськість міста виставила намет та зібрала підписи за повернення звичного засобу сполучення з Києвом. Бо, як не крути, ні порту, ні аеропорту тут немає й не планується.

Кам’янець-Подільський.