Народний депутат України Олексій Бабурін (фракція КПУ) проаналізував хід медичної реформи в Україні. Запорізької області вона хіба що лише краєм торкнулася, «однак у тих районах, де вже відбулися закриття відділень і скорочення медперсоналу (Василівський, Бердянський, Токмацький, Чернігівський райони), населення вкрай негативно ставиться до проведених реформ». Адже тепер, щоб отримати кваліфіковану допомогу лікаря, найчастіше потрібно діставатися до обласної лікарні. «Жителям віддалених районів взагалі доведеться їхати 200 кілометрів тільки в один бік», — заявив Олексій Бабурін.
Запоріжці вкрай невдоволені медичним обслуговуванням в області. Згідно з опитуванням пацієнтів міських медичних закладів, стверджує народний депутат, більше 80% незадоволені якістю послуг, 3% — не змогли відповісти на поставлені запитання, і тільки 17% респондентів залишилися задоволеними. Крім того, більше 60% відвідувачів лікарень та поліклінік скаржаться на високі ціни, більше 32% — незадоволені добровільно-примусовими поборами в лікувальних закладах; 20% пацієнтів дратують постійні черги до лікарів (яких, особливо кваліфікованих, ще й бракує). Більше 70% опитаних вважають, що обладнання, на якому їм надають допомогу, вкрай зношене, а лікарі в роботі часто недбалі й байдужі до пацієнтів.
З усього цього народний депутат Олексій Бабурін робить висновок, що мінімум половина населення області вкрай негативно ставиться як до медичної реформи, так і до її організаторів. «Наприклад, у Токмацькій райлікарні (яка обслуговує і Токмак — місто обласного підпорядкування) закрито два відділення: урології та неврології. Людям доводиться їхати до сусіднього району або до Запоріжжя, а це 85 кілометрів. Зважаючи на «регулярність» автобусних перевезень і вартість проїзду, візит до лікаря перетворюється на дуже складну проблему. Крім того, закрили пологові будинки в місті Дніпрорудному (19,5 тисячі жителів) Василівського району і в селищі Андріївка (понад 3 тисячі) Бердянського району. Вагітні жінки тепер змушені добиратися на консультацію за 20—45 кілометрів. Не кращим виглядає рішення, коли, з метою «економії» 800 тисяч гривень на рік, у загазованому Запоріжжі закрито протитуберкульозний диспансер № 2.
Та й взагалі, за даними Олексія Бабуріна, у Запорізькій області кількість дільничних лікарень скоротилася з 24 до 18. Однак це ніяк не вирішило проблему дефіциту кадрів. Для заповнення вакансій у регіоні бракує близько двох тисяч медичних працівників, у тому числі в сільських районах — 630 лікарів.
ДОСЛІВНО
Олексій Бабурін: 
«Компартія України категорично виступає проти подібних небезпечних експериментів із системою охорони здоров’я і закликає уряд терміново згорнути проведення медичної реформи».