На сьогодні медична реформа звелася до механічного скорочення медзакладів. Про це заявив народний депутат від Партії регіонів Валерій Коновалюк на прес-конференції в Інформаційному центрі ГолосUA.
Парламентарій наголосив, що цей крок не забезпечує підвищення якості й доступності медичних послуг, оснащення медзакладів і підвищення заробітної плати працівникам. «Нам необхідно використовувати досвід Словаччини, Прибалтійських країн, які вже пройшли через реформування», — сказав народний обранець. В. Коновалюк нагадав, що медичній реформі в Україні передували парламентські слухання, однак із дев’яти вимог парламентаріїв уряд не виконав жодної. При цьому, як зазначив регіонал, автори реформи не м ають стосунку до медицини й просто не розуміють, що саме вони намагаються створити.
Крім того, регіонал розповів, що в смерті Оксани Макар винні чиновники, які за величезні гроші придбали неякісне медичне обладнання для миколаївської лікарні.
За його словами, перевірка медичної установи, до якої спочатку потрапила О. Макар, засвідчила, що препарат для штучної вентиляції легенів Мінохоронздоров’я купило за 360 тис. грн. за найвищої роздрібної ціни в 220 тис. грн. «Слід зазначити, що цей апарат був настільки неякісним, що їй просто «порвали» легені. Отже, дівчина загинула, хоча лікарі цілком могли її врятувати», — упевнений парламентарій.