Учора Голова Верховної Ради України Володимир Литвин зустрівся з викладачами та учнями Новоград-Волинського навчально-виховного комплексу «Гімназія імені Лесі Українки» та німецькими школярами, котрі перебувають в Україні за освітніми програмами обміну.

Школярі були гостями в стінах вищого законодавчого органу України вперше. Тож їх багато що цікавило в роботі парламенту. В. Литвин розповів, що минулий пленарний тиждень депутати присвятили ухваленню нової редакції Кримінального процесуального кодексу, зауваживши: потреба в ухваленні цього документа спричинена тим, що правоохоронна система не може надалі виступати в ролі карального знаряддя в руках держави, адже система насамперед повинна захищати права людини й громадянина. «Сьогодні на часі гасло — свобода і справедливість, — сказав В. Литвин. — Свобода людини, щоб вона могла себе самовиразити, реалізувати в усіх аспектах. Суспільство не може розвиватися без соціальної справедливості, створення однакових стартових умов для всіх».

У сучасному розвиткові суспільства, на думку Голови Верховної Ради, вже зайве говорити про експлуатацію людини людиною, адже на перший план виходить використання природних можливостей та людського інтелекту, розумової праці. «Тож маємо зробити ставку на освіту, яка має забезпечити входження України на гідне місце у світі», — вважає В. Литвин. Глава парламенту закликав молодь усвідомити важливість отримати фундаментальну освіту, знання іноземних мов. І запевнив, що Україна найближчим часом вийде на підписання угоди з Євросоюзом про політичну асоціацію й створення зони вільної торгівлі, що дасть змогу забезпечити вільне пересування людей, у тому числі й для навчання.

У німецьких школярів було багато запитань до керівника українського парламенту. Німеччина — федеральна земля. Скільки Україна щороку виділяє з бюджету коштів на освіту? — цікавилися. В. Литвин нагадав, що Україна — федеральна держава, хоча в її складі є Автономна Республіка Крим, яка має свій парламент і уряд. Інститут президентства у Криму скасовано, щоб не існувало спокуси сепаратизму. Цього року в держбюджеті передбачено фінансування освіти обсягом 73 мільярди гривень. Загальні бюджетні видатки становлять 366 мільярдів. Значна частина цих коштів іде на фінансування місцевих бюджетів.  Голова Верховної Ради переконаний: фінансування системи освіти має бути ключовим пріоритетом у бюджеті. А загалом у державі мають бути такі пріоритети — освіта, охорона здоров’я і аграрний сектор. 

Молоді німці також цікавилися системою шкільної освіти в нашій державі, зокрема, рівнем освіти в містах та селах. В. Литвин розповів, що в Україні є проблема забезпечення шкільними автобусами. Однак запевнив: у 2013 році цю проблему буде розв’язано, бо в 2012 році виділено значні кошти для її розв’язання, в тому числі й на Житомирщині. Громадськість нині виступає категорично проти закриття невеликих сільських шкіл, бо коли закривається школа, село багато втрачає, молодь намагається виїхати. Найближчим часом парламент планує ухвалити закон, який передбачає, що в сільських школах у класі можуть навчатися щонайменше не п’ять, як нині, а три учні, щоб зберегти школи. «Але ключовою і болючою є проблема якості освіти», — підкреслив Голова Верховної Ради. І цю проблему, на його думку, треба вирішувати комплексно: де можливо, зберегти сільські школи, а також створити сучасні навчальні комплекси, де діти селян зможуть отримати гідні знання й розвиток своїх творчих здібностей. Адже якісна освіта є запорукою самореалізації особистості.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.