«Голос України» продовжує серію публікацій на тему реформування органів внутрішніх справ. За інформацією прес-служби силового відомства, пілотний проект уже успішно діє у Львівській області. Втім, експерти переконані: зволікати із запровадженням змін у інших регіонах не варто. Мовляв, стара система управління МВС — небезпечна для країни. Крім того, реформа, яка триватиме роками, стане згодом неактуальною. Тож, як і коли перебудовуватиметься міліція? Про це ми поговорили із директором Центру досліджень правоохоронної діяльності, членом експертної ради при МВС Олегом Мартиненком.

— Зміни в міліції будуть радикальними?

— Так, правильно ви підмітили. Реформа вкрай необхідна. Адже рівень довіри громадян до міліції максимально сягав лише 3—5%, а після подій Євромайдану цей показник, за даними Інституту соціології Національної академії наук України, впав до 0,8% опитаних. При цьому довіра самих працівників міліції до влади традиційно не перевищувала 3%. Основна причина — системні недоліки в діяльності ОВС. Розробили концепцію реформування правозахисні організації на чолі з Українською Гельсінкською спілкою, що входять в експертну раду при МВС. Раніше подібні документи впроваджували правоохоронці. Тоді вони намагалися захопити нові підрозділи і вибити побільше грошей. Цього разу все по-іншому. Основне завдання документа — змінити українську міліцію за європейським зразком. Тому в основу концепції покладено принцип дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів. Відтепер більше уваги приділятиметься профілактиці злочинності, а також тіснішій роботі з населенням.

— Розкажіть коротко про структурні зміни, які планують запровадити.

— Територіальні підрозділи Національної поліції (міліцію перейменують в поліцію. — Авт.) отримають право самостійно планувати поточну діяльність, кадрову політику, розподіл бюджетних коштів. При цьому вони зможуть отримувати фінансування не тільки з центрального, а й з місцевого бюджетів. Буде створена й місцева поліція. Основне її завдання — підтримка правопорядку на підзвітній території. Вона займеться патрулюванням громадських місць, контролем за дотриманням прав торгівлі тощо. Ліквідують Управління по боротьбі з організованою злочинністю. Одна його частина увійде до складу МВС, інша — до СБУ. Також, згідно з концепцією, Експертно-криміналістична служба МВС підпорядковуватиметься Міністерству юстиції. Частина слідчих МВС перейдуть в державне бюро розслідувань, тільки-но такий орган буде створений. Державна служба охорони буде виведена зі складу МВС. У свою чергу, в ДАІ заберуть функції реєстрації транспортних засобів та водійських посвідчень — їх передадуть або місцевим органам влади, або приватним підприємствам.

— Що прописано в концепції, щоб вирішити проблему насильства в міліції?

— Там закладено кілька речей, які можуть вплинути на покращення ситуації: новий відбір та робота з особовим складом. Окрім того, виплата компенсацій потерпілим, і, зауважте, не з кишені винного (так, як це є сьогодні), а з бюджету відділку (не міністерства, а саме відділку). Тоді побачимо, як, наприклад, керівник цього підрозділу захищатиме свого підлеглого.

— Скільки часу може потребувати таке реформування?

— Основна мета реформи, щоб усі служби відомства працювали на захист населення, а не на владну верхівку. Однак, думаю, результат можна буде побачити лише через 5—8 років. Це довготривалий процес, і не всі його хочуть починати. Кілька груп експертів протягом орієнтовно року мають працювати, щоби виписати «дорожню карту» з фінансовим розрахунком, з розробкою нових законопроектів та змін до вже існуючих законів. Втілення такого документа може затягнутися на роки. Поляки досі реформують свою поліцію, хоча почали ще з 1990-х. А паралельно потрібно дати старт хоч деяким змінам у міністерстві.

— Дякую.

Бесіду вів Олександр ПЕКНИЙ.

Інфографіка надана МВС України.