Корупційний скандал, пов’язаний з організацією пасажирських перевезень, розгорівся у Кривому Розі. Після того як одне із приватних підприємств за сприяння чиновників міськвиконкому незаконно одержало на конкурсі право на перевезення за 90 міськими маршрутами, його працівники взялися за хабарі перерозподіляти маршрути іншим перевізникам.

Як повідомили в управлінні Державної служби боротьби з економічною злочинністю в Дніпропетровській області, злочинна змова із чиновниками дала змогу підприємству подати на конкурс фіктивні документи. Зазначена в них кількість наявних у перевізника автобусів і близько не відповідала дійсності.

За результатами тендера в розпорядженні приватного підприємства, що має фактично 32 одиниці власної техніки, виявилося 90 маршрутів на 616 машин. Зрозуміло, що решта автобусів потрібно було десь брати. На щастя, охочих зайнятися автоперевезеннями не бракувало.

— За влаштування на маршрут посадові особи підприємства, яке виграло конкурс, одержували незаконну винагороду від власників маршрутних таксі й автобусів великої пасажировмісності. Хабарі становили від однієї до п’яти тисяч доларів, — розповів начальник відділу УДСБЕЗ Володимир Мажара.

«Продавців маршрутів» затримали на гарячому під час одержання хабара у дві тисячі доларів. Під час обшуків у кабінетах було вилучено понад сто тисяч гривень і більше десяти тисяч доларів, отриманих лише протягом одного дня.

Керівникові підприємства обрано запобіжний захід відповідно до статті 208 КПК України — тримання під вартою. Його дії кваліфікуються за статтею 368 частини 3 КК Україна, що передбачає позбавлення волі від п’яти до десяти років з конфіскацією майна.

Дніпропетровська область.

Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.