Прийоми телефонних аферистів тепер змінюються та адаптуються до обставин. Нині з’явилася нова генерація зловмисників, які спекулюють на складній суспільно-політичній ситуації.

На мобільні телефони сільських голів Недригайлівщини дзвонив невідомий чоловік та представлявся працівником військової прокуратури. Він просив переказати кілька тисяч гривень на нібито екстрене лікування хлопця з їхнього села,  пораненого в зоні АТО. Прізвище солдата 

псевдоправоохоронець не називав, вміло вичікуючи, доки сільський голова назве знайомого військовослужбовця. Ніби на прохання останнього і потрібно було перерахувати на конкретний банківський рахунок чотири тисячі гривень. Коли ж один із сільських голів почав ставити уточнюючі запитання, аферист поклав слухавку.

Те саме сталося і з жителькою села Велика Діброва. Жінці зателефонував такий собі Андрій Іванович і повідомив, що необхідно перерахувати 4000 тисячі гривень на лікування її сина. Хлопець нібито поранений під час АТО в Донецькій області й перебуває на лікуванні в госпіталі Маріуполя. Жінка, засумнівавшись, одразу ж звернулася до міліції.

Т. в. о. начальника Недригайлівського РВ УМВС в Сумській області Олексій Жертовський наголошує, що в таких ситуаціях слід бути особливо обачними, перевіряти сказане, а не миттю бігти до найближчого банкомата. «Аферисти — хороші психологи, не дають людині вийти зі стресової ситуації, ведуть діалог так, що та слухняно виконує поради «доброго» посередника», — говорить Олексій Жертовський.

Сумська область.