Роль засобів масової інформації в міжнародних відносинах, у встановленні взаєморозуміння між народами, повазі національних традицій і культури були основною темою круглого столу «Українсько-турецькі відносини у форматі медіа», що недавно відбувся в Анкарі. 

Організатори круглого столу, представники «Платформи «Діалог Євразії» (Ісмаїл Тас і Володимир Сергійчук) і департаменту інформації, преси та друку кабінету міністрів Туреччини (Ариф Гюлен), зазначали, що Україна та Туреччина мають тисячолітню історію відносин, і наші країни зацікавлені в ретельнішому пізнаванні один одного в різних сферах життя.  

У виступах учасників круглого столу наголошувалося, що сьогодні наші держави переживають період найбільшого співробітництва та довіри. Як результат, зроблені реальні кроки до скасування візового режиму між Туреччиною та Україною. Нагадаю, що з боку Туреччини вже вирішено всі формальності в цьому питанні. Через 90 днів після завершення у нас процедури узгодження й затвердження договору безвізовий режим між Туреччиною та Україною стане реальністю. 

Одним з наступних кроків до поліпшення відносин між країнами має стати взаємне визнання документів про освіту. Це, зокрема, дасть змогу здійснювати обмін необхідними країнам фахівцями. 

Від імені групи «Дружби Україна—Туреччина» в українському парламенті учасників заходу привітав народний депутат України Андрій Шевченко. Він відзначив, що дуже важливо, що останнім часом ми почали більше звертати увагу на практичні угоди між нашими країнами. Тому що, з одного боку, ми бачимо, що Україна зайнята пошуками свого місця між Росією та Європою, з іншого — ми бачимо зростаючу роль Туреччини, яка має свої інтереси. Ми розуміємо, що об’єктивно Україні складно бути в першому ряді цих інтересів. Тому тільки практичні кроки можуть сприяти розвитку наших відносин. А. Шевченко визнав, що Україна — великий боржник Туреччини, бо ми відстаємо в питанні ратифікації з пакета угод. Йдеться про угоду щодо газотранспорту, авіаційної угоди, угоди зі співробітництва у сфері культури та туризму, і звичайно ж, це щодо угоди про безвізовий режим. Парламентарій висловив упевненість, що процес розгляду цих документів в українському парламенті буде найближчим часом прискорено.  

На закінчення народний депутат сказав, що і сьогодні, і у майбутньому нам дуже важливо не говорити чи думати про Україну та Туреччину категоріями кліше, які присутні в пресі, у політиці й часто в дипломатії, а перспективно думати про майбутнє обох країн. «У нас дві прекрасні країни, які так ніжно обіймають Чорне море. І в нас є всі шанси, щоб ці дві країни показали приклад не тільки Європі, Азії, а й всьому світу, як потрібно вибудовувати зону, де буде успіх, процвітання, й кожна людина відчуватиме, що вона може себе реалізувати й жити гідним життям», — сказав Андрій Шевченко. 

Динаміку туристичних потоків між Україною та Туреччиною за останні роки показав народний депутат України Євген Суслов. Якщо в 2009-му році Україну відвідали 125 тисяч турків, то вже в 2011-му їх було 148 тисяч. В 2009 році Туреччину відвідали 492 тисячі українців, а в 2011 — уже 657 тисяч. Туреччина посідає значне місце у світовій туристичній галузі. Усього в 2011 році цю країну відвідали понад 36 мільйонів туристів, що дало Туреччині 23 мільярди доларів доходу. Українці в Туреччині торік витратили 280 мільйонів доларів. Євген Суслов звернув увагу на те, що Крим має всі шанси стати туристичним центром Чорноморського узбережжя, і ми зацікавлені в інвестиційних проектах і розумному запозиченні досвіду Туреччини. Розвитку туризму як в Україні, так і в Туреччині сприяли б відкриття регулярних авіарейсів не тільки до туристичних міст. Євген Суслов побажав нашим країнам мати нуль проблем і тисячу можливостей.  

Представники турецької сторони наголошували, що розвиток відносин між нашими країнами має бути орієнтований на майбутнє, й запропонували використовувати наявний у Туреччини досвід спілкування з Європейським Союзом. Було відзначено, що Туреччина входить до двадцятки найбільше економічно розвинених країн світу. І це було досягнуто також завдяки діяльності засобів масової інформації та налагодженню взаємовигідних зв’язків з іншими країнами, у тому числі й з Україною. Товарообіг між нашими країнами може бути збільшений, а його обсяг приблизно може досягти від 5 до 20 мільярдів доларів на рік. 

До складу української делегації, крім народних депутатів України та голови «Платформи «Діалог Євразії», професора Київського національного університету ім. Тараса Шевченка Володимира Сергійчука, ввійшли журналісти впливових друкованих засобів масової інформації і телебачення. 

За підсумками обговорення проблем українсько-турецьких відносин у форматі медіа учасники круглого столу дійшли єдиної думки про необхідність переходу до реалізації конкретних проектів у сфері інформаційної комунікації представників двох країн.

Під час засідання круглого столу (зліва направо): Ариф Гюлен — директор управління департаменту інформації, преси та друку кабінету міністрів Туреччини; Ісмаїл Тас — генеральний секретар «Платформи «Діалог Євразії»; Володимир Сергійчук — голова «Платформи «Діалог Євразії», професор Київського національного університету ім. Т. Шевченка; Валерій Хрупа — радник-посланник посольства України в Туреччині.

 

Під час засідання круглого столу (зліва направо): народні депутати України Андрій Шевченко та Євген Суслов.

 

Фото автора.