Ось уже понад десятиріччя на Херсонському осетровому рибоводному заводі ніяк не можуть упіймати в Дніпрі пару дорослих білуг для штучного розведення цього рідкісного виду риби. А от браконьєрам це щоразу чомусь вдається набагато легше. Днями у Голопристанському районі Херсонщини Служба безпеки України вдало «накрила» ціле злочинне угрупування нелегальних рибалок, що спеціалізувалися саме на винищенні осетрових, яких ловити в Чорному морі взагалі заборонено законом — це злочин.

Дочекавшись повернення двох їхніх човнів на свою базу у чорноморському селищі Залізний Порт, оперативники оглянули моторні суденця і знайшли там п’ять молодих білуг вагою 20—30 кілограмів кожна, п’ять севрюг та шість осетрів — усього близько двох центнерів червоної риби. Дорослим осетрам браконьєри одразу розпанахали черева, аби витрусити чорну ікру — її у двох затриманих членів ОЗУ вилучили майже чотири кілограми. Вартість делікатесу за нинішніми цінами «чорного ринку» становить більше сотні тисяч гривень. Показово, що база злочинців із вагончиком, де зберігалося близько півсотні аханів (сітчастих пасток на осетрових), цілком відкрито розташовувалася на чорноморському узбережжі зовсім поруч із прикордонною заставою Залізного Порту. Як браконьєри отримували дозволи на вихід у відкрите море для промислу чи обходилися без нього, чи наявні тут корупційні зв’язки — ще належить з’ясувати слідству.

Співробітники управління Служби безпеки України в Херсонській області цю інформацію не коментують — адже операція по знешкодженню браконьєрів ще не завершилася. Окрім моторних човнів, осетрів, білуги та севрюги, у них вилучили ще й прилади супутникової навігації, у пам’яті яких стоїть чимало електронних «засічок» — міток, якими рибалки позначають місця встановлення снастей. Зараз наявність снастей за цими координатами перевіряють спільні «команди» СБУ та Держрибохорони.