Голова Верховної Ради України Володимир Литвин представив новопризначеного керівника Рахункової палати України Романа Магуту колективу цієї державної інституції.
В. Литвин підкреслив, що Р. Магута «має досвід відповідної роботи, відчуває різні території, різні настрої людей, що як ніколи важливо сьогодні». «Потрібно розуміння спільної відповідальності, спільної долі у минулому, у сьогоденні і майбутньому», — сказав він.
Керівник парламенту окреслив стратегічні завдання, що стоять перед Рахунковою палатою, яка здійснює фінансовий контроль за використанням державних і бюджетних коштів.
На думку Голови Верховної Ради, в країні має бути один центр фінансового контролю, і таким центром, вважає він, повинна стати Рахункова палата. Крім цього, сказав В. Литвин, вона має бути «методичним та методологічним центром».
В. Литвин висловив сподівання, що новопризначений Голова Рахункової палати запропонує своє бачення організації її роботи, спрямованої на те, «щоб допомагати, стимулювати і сприяти, а не висмоктувати останні соки». «Думаю, мова повинна йти про впорядкування роботи — це є перший ключовий підхід», — наголосив він.
По-друге, зазначив В. Литвин, необхідно надати право Рахунковій палаті контролювати не лише видатки, а й доходи. «Щоб у нас не було занижених доходів, щоб у нас було що контролювати», — зауважив він і додав: «Країна має жити на виріст. Потрібно покласти край розмовам, що ми є країна насилля і домовленостей».
Керівник парламенту зазначив, що Україна стоїть перед необхідністю прийняття складних і відповідальних рішень, які дали б змогу мати реальну картину суспільного життя. Головне, за його словами, вивести економіку з тіні. У цьому контексті В. Литвин нагадав, що парламент розглядає низку законопроектів, серед яких Кримінальний процесуальний кодекс, проект змін до закону про бюджет, якими передбачено збільшення дохідної і, відповідно, видаткової частин на 33,4 мільярда гривень, насамперед у частині соціальних видатків. Він наголосив, що цей документ треба прийняти невідкладно, «на вчора», оскільки з першого травня нинішнього року потрібно здійснити належні виплати, а це вимагає значної підготовчої роботи.
В. Литвин підкреслив, що робота Рахункової палати повинна бути результативною. За його словами, нині спостерігається «негативний процес звикання до рішень Рахункової палати». Тому, зазначив керівник парламенту, «краще одне рішення, але таке, щоб усі зрозуміли, що жити треба так, як того вимагає закон». Подальше формування складу Палати — перший заступник, заступники, контролери — відбуватиметься також шляхом голосування бюлетенями за поданням очільника цього органу.
Керівник парламенту побажав новопризначеному главі Рахункової палати успіхів у складній та відповідальній роботі.
Прес-служба Верховної Ради.
На знімку (зліва направо): керівник апарату Верховної Ради України Валентин Зайчук, Голова Рахункової палати Роман Магута, Голова Верховної Ради України Володимир Литвин і заступник Голови Рахункової палати Олександр Яременко.
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.