На Херсонщині дитячі табори більше нікому захищати від чиновницької сваволі та диктату монополістів — постачальників енергоресурсів та комунальних послуг. Саме для самооборони тут ще 2003 року створили Асоціацію дитячих оздоровчих закладів, до якої вступили 25 підприємств Скадовського, Генічеського та Голопристанського районів області, представлених керівниками майже половини таврійських літніх таборів та баз відпочинку для школярів. Вони щорічно платили по п’ять-шість тисяч гривень членських внесків, на які громадська організація утримувала виконавчого директора і бухгалтера, а ті, за необхідності, консультували оздоровниці чи представляли їхні інтереси у податковій інспекції, природоохоронних відомствах, органах місцевого самоврядування. Таке партнерство начебто всіх влаштовувало, та варто було початися економічній кризі, і власники дитячих таборів через зменшення кількості відпочивальників і падіння доходів стали намагатися будь-що зекономити на створеному ними ж об’єднанні.
— Необхідність існування асоціації начебто визнають усі. Та з 25 членів 20 фактично вибули з її лав, бо кілька років поспіль не платили внесків. Представники ще п’яти оздоровниць зв’язок підтримують, але... внески від них останнім часом також перестали надходити. Тож нам уже довелося скоротити штатні посади бухгалтера та виконавчого директора, а людей звільнити. Я особисто не можу навіть виїхати у відрядження на узбережжя для сприяння у вирішенні тієї чи іншої проблеми, бо на це також немає коштів. З прикрістю можна сказати, що громадська організація тепер існує швидше на папері — нас уже навіть перестали запрошувати на заходи з підготовки до нового оздоровчого сезону, ініційовані обласною владою, — з гіркотою каже голова Асоціації дитячих оздоровчих закладів Херсонщини Олександр Максименко.
Схоже, зараз процес об’єднання працівників рекреаційної сфери «закручується» вдруге, але вже не на регіональному, а на районному рівні. У Генічеську нещодавно створили свою асоціацію оздоровниць «Азов», яку очолив один з колишніх лідерів обласної асоціації В’ячеслав Жицький. Черга за «кооперацією» на рівні Скадовського та Голопристанського районів, а там власникам оздоровниць, можливо, знову згадається прислів’я про те, що гуртом і батька легше бити, і вони поновлять партнерство в масштабах принаймні області. От тільки невідомо, скільки до цього часу буде згаяно марно...