Шістдесят саджанців рожевого каштана, який ще називають каштаном Бріотті, висадили вздовж набережної ставу у Тернополі та біля Надставної церкви. З міського бюджету виділили на це 60 тисяч гривень. Каштани є одним із символів міста, проте останнім часом вони потерпають від хвороби: мінуюча міль нищить дерева сорту кінський, тому і вирішили поступово замінити їх рожевим каштаном, який стійкий до цього захворювання. Саджанці посадили поруч із старими деревами, які повинні їх захистити. До речі, наступного року почнуть рятувати і кінські каштани. Їм робитимуть уколи біологічними препаратами проти мінуючої молі у стовбур.

Своєрідно використовують і старі засохлі дерева. Так, у парку «Топільче» у їх стовбурах вирізають скульптури. Перша скульптура козака вже прикрасила стовбур дерева на центральній алеї парку. Її автор — тернопільський художник-різьбяр Юрій Плесюк.

Тернопільська область.

Рожеві каштани садять міський голова Сергій Надал (праворуч) і заступник начальника міського управління ЖКГ Олег Соколовський. 

Козак «оселився» на стовбурі сухого дерева.

Фото автора.

***

Понад тисяча саджанців з’явиться і в скверах Харкова. У жовтні комунальники вже висадили 700 дерев, а до початку заморозків обіцяють ще 400. Переважно висаджують акацію, клени, ясени та липи.

 

Вл. інф.