Процес підрахунку голосів на позачергових парламентських виборах виходить на фінішну пряму: у понеділок, 10 листопада, спливає останній термін, відведений законом, на встановлення остаточних результатів виборів. Однак у ЦВК забили на сполох: Голова Центральної виборчої комісії Михайло Охендовський допускає, що вперше в історії України остаточні результати парламентських виборів, які відбулися 26 жовтня, по загальнодержавному багатомандатному виборчому округу (тобто за списками партій) можуть не встигнути оголосити вчасно.

Про це Голова ЦВК заявив на зустрічі з делегацією Бюро демократичних інститутів і прав людини Організації з безпеки та співробітництва в Європі.

«На жаль, на цей момент ми не можемо упевнено виключати ситуацію, яка може трапитися вперше в історії українських виборів, коли в установлений законом строк — 10 листопада — комісія не матиме підстав та можливості встановити та оголосити результати виборів у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі, — цитує М. Охендовського прес-служба ЦВК. — Ми цілком розуміємо, що це може кваліфікуватися як бездіяльність Центральної виборчої комісії. Проте, з другого боку, ми в жодному разі не допустимо ігнорування голосів виборців, які були законно віддані за кандидатів від політичних партій, незалежно від їх назв».

Причина затримки встановлення результатів виборів — проблеми з підрахунком результатів в окрузі №59 Донецької області, де досі не оброблені протоколи низки ділянок. У ніч на 7 листопада окружна виборча комісія округу №59, роботу якої майже увесь тиждень блокували невідомі озброєні люди, нарешті відновила підрахунок голосів. У ЦВК пояснюють блокування роботи комісії небажанням одного з кандидатів у депутати погодитися зі своїм програшем на виборах.

Станом на 14-ту годину 7 листопада, до інформаційно-аналітичної системи «Вибори» з 59-го округу надійшли дані про обробку 89,18% протоколів дільничних виборчих комісій в електронному вигляді в одномандатному окрузі (де лідирує самовисуванець Сергій Сажко) і 92,79% у багатомандатному.

А загалом по Україні опрацьовано 99,97% протоколів дільничних комісій. Переможці парламентських перегонів залишилися незмінними. За «Народний Фронт» проголосували 22,14%, Блок Петра Порошенка — 21,81%, об’єднання «Самопоміч» — 10,97%, Опозиційний блок — 9,43%, Радикальну партію — 7,44%, об’єднання «Батьківщина» — 5,67%. ВО «Свобода» не долає п’ятивідсотковий бар’єр — за неї проголосували 4,71% виборців.

У мажоритарних округах, станом на 12-ту годину 7 листопада, ЦВК визнала обраними 129 народних депутатів України.

Під час зустрічі з делегацією спостерігачів від ОБСЄ Михайло Охендовський також звернув увагу на те, що після дня голосування дев’ять членів горезвісного окружкому №59 допустили низку грубих порушень законодавства. Зокрема, перешкоджали прийняттю присяги новопризначеними членами окружкому та самочинно виїхали до Києва до ЦВК, не завершивши опрацювання протоколів дільничних виборчих комісій та не склавши в установленому порядку протоколи про підсумки голосування. Рішенням Київського апеляційного адміністративного суду постанова ЦВК про дострокове припинення повноважень дев’яти членів ОВК №59 була скасована, однак Голова ЦВК переконаний, що ця постанова є законною. «А рішення суду першої інстанції прийнято, м’яко кажучи, без достатнього вивчення всіх обставин справи», — зауважив М. Охендовський. ЦВК подала апеляційну скаргу на це судове рішення, яке ще не набуло законної сили. Водночас у ЦВК не виключають, що може виникнути необхідність повторного підрахунку голосів виборців на окремих виборчих дільницях округу №59.

М. Охендовський наголосив: поки не буде складено протокол ОВК про підсумки голосування у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі в межах останнього округу №59, ЦВК не зможе встановити результати виборів по всій країні. «Ось така ціна військово-політичних провокацій щодо підсумків голосування у 59-му окрузі, — сказав Голова ЦВК. — Але це, звичайно, найгірший з можливих сценаріїв. Сподіваюсь, що його вдасться уникнути».

Спостерігачі від ОБСЄ також висловили стурбованість щодо причин розбіжностей між наявними у них протоколами окремих дільничних виборчих комісій округів №30 (Дніпропетровська область) і №50 (Донецька область) та даними, які відображені на офіційному сайті ЦВК. У Центрвиборчкомі також занепокоєні такими розбіжностями. На п’яти дільницях округу №40 і в 16 дільницях округу №50 було призначено перерахунок голосів. При цьому на деяких виборчих дільницях округу №50 була зафіксована аномальна, як для Донбасу, явка виборців, набагато вища, ніж у середньому по цьому округу. Проте рішення ЦВК про повторний підрахунок голосів були скасовані судовими рішеннями, які вже набрали законної сили. «Тепер встановити справжні результати виборів у цих двох округах буде набагато важче», — зазначив М. Охендовський.

Позачергові парламентські вибори скоро стануть історією. І вже настає час зробити висновки з пройдених помилок та не допустити їх у майбутньому. Переможці перегонів — у Блоці Петра Порошенка та в «Народному фронті» — вже заявили про домовленості прийняти найперше закон про вибори за відкритими списками на пропорційній основі. Свої пропозиції щодо вдосконалення виборчого законодавства є і в Центрвиборчкому. На думку Голови ЦВК, Україна повинна якнайшвидше відмовитися від змішаної виборчої системи та перейти до пропорційної, а також змінити принципи формування окружних та дільничних виборчих комісій за квотами партій, багато з яких на виборах є суто «технічними». «Парламентські вибори 2014 року, як і 2012-го, засвідчили, що всі проблеми і під час агітації, і на етапі встановлення результатів виборів виникають виключно щодо одномандатних виборчих округів, і створювали їх тільки кандидати, які балотувалися в мажоритарних округах», — вважає М. Охендовський.

На другий день після виборів, у понеділок, 27 жовтня, коли розпочали надходити перші результати, Голова ЦВК на прес-конференції спрогнозував, що ці вибори стануть «найуспішнішими» за всю історію незалежної України, проведеними у суворій відповідності до Конституції, законів та міжнародних стандартів. Тепер у ЦВК визнають, що проблем виявилося значно більше, аніж сподівалися. Водночас складно заперечувати, що позачергові парламентські вибори, попри всю складність політичної ситуації, в якій вони відбулися, стали кроком уперед для нашої держави на шляху до європейського співтовариства та європейських стандартів.

Дослівно

Голова ЦВК Михайло ОХЕНДОВСЬКИЙ:

— Нинішні позачергові вибори народних депутатів України були першими після підписання нашою державою Угоди про асоціацію з Європейським Союзом. І, на мою думку, вони продемонстрували новий етап розвитку громадянського суспільства в Україні. Адже Україна продовжує свій непростий шлях до Європейського співтовариства. Нинішні вибори, безумовно, стали черговим упевненим кроком на цьому шляху.