Сьогодні має відбутися чергове засідання робочої групи з підготовки Коаліційної угоди. Очікується, що до переговорників від Блоку Петра Порошенка, «Народного фронту», «Самопомочі» і Радикальної партії також приєднаються представники «Батьківщини».
Представник Блоку Петра Порошенка Віталій Ковальчук, коментуючи попереднє засідання, відзначив «конструктивну динаміку в процесі творення парламентської коаліції». За його словами, представники вищезгаданих політичних сил погодилися створити на основі представлених партіями проектів спільний проект Коаліційної угоди.
В. Ковальчук також повідомив, що учасники переговорів вели дискусію про те, чи можуть до складу коаліції, окрім фракцій, входити й депутатські групи. «Ми вважаємо, що членами майбутньої коаліції повинні бути депутатські фракції», — сказав він та додав, що незмінною залишається позиція: до складу коаліції не входитимуть народні депутати, які голосували за закони 16 січня.
Говорячи про терміни підготовки Коаліційної угоди, В. Ковальчук припустив, що на остаточний текст вдасться вийти до кінця наступного тижня. За його словами, спочатку буде узгоджено текст самої Коаліційної угоди, а потім, коли народні депутати почнуть здійснювати свої повноваження, буде створена коаліція.
Водночас В. Ковальчук запевнив, що на порядку денному обговорення поки що немає питання, хто буде Головою Верховної Ради. «Я думаю, що це питання розглядатиметься вже після того, як ми досягнемо згоди стосовно змістовної частини Коаліційної угоди», — сказав він.
Ще один представник Блоку Петра Порошенка Микола Томенко вважає, що одним із надзвичайно важливих завдань, яке необхідно закріпити в тексті Коаліційної угоди, є оптимізація системи державної управлінської моделі. «Мова йде не лише про скорочення кількості міністерств і парламентських комітетів, а й відповідних секретаріатів та апаратів цих структур», — сказав він та нагадав, що у Верховній Раді є так звані «іменні» комітети, які формувалися під конкретних політиків, а не під відповідні повноваження.
«Водночас треба не забути, що у нас діє як мінімум два Кабінети Міністрів. Так, секретаріат Кабінету Міністрів, фактично, за чисельністю, впливом та повноваженнями є своєрідним «другим урядом». Не може в країні бути двох урядів, тому радикальна оптимізація й апарату Кабінету Міністрів — також нагальне завдання, яке треба закріпити в Коаліційній угоді», — підкреслив М. Томенко.
На необхідності невідкладної зміни виборчого законодавства наголосив представник «Народного фронту» В’ячеслав Кириленко. «Нам потрібні партії європейського зразка, і країна поволі до цього просувається. З другого боку, люди повинні бачити конкретних депутатів, які працюють. Тому майбутнє — за пропорційною системою з відкритими списками», — сказав він та наголосив, що Верховна Рада восьмого скликання має ухвалити відповідні зміни до виборчого законодавства протягом перших днів своєї роботи. А що стосується умов прийняття до лав коаліції нинішніх депутатів-мажоритарників, то, за його словами, це відбуватиметься лише за згоди всіх суб’єктів коаліції.
«Коаліція має бути якомога чисельнішою — майже 300 народних депутатів, а може й більше, що було б чудово. Але ми повинні, враховуючи наші минулі неправильні дії, подбати про світоглядну стійкість коаліції. Це мають бути люди приблизно з однаковими поглядами на майбутнє України: проєвропейське, реформаторське, антиноменклатурне. Тому ми прийняли рішення: позафракційні депутати можуть бути учасниками коаліції, але тільки на підставі консенсусного рішення Ради коаліції. Якщо всі п’ять суб’єктів коаліції згодні — мажоритарника приймають до її складу», — пояснив В. Кириленко. Водночас він висловив переконання, що коли йтиметься про вступ до коаліції народних депутатів, котрі голосували за закони 16 січня, то всі п’ять учасників коаліції проголосують «проти».
Зазначимо, що задля узгодження позицій додатково працює сім робочих груп, які визначають першочергові напрямки реформ, їхній детальний зміст та терміни впровадження. Приміром, група з розробки конституційних змін та політико-правової частини Коаліційної угоди вирішила законодавчо закріпити необхідність ідентифікації працівників правоохоронних органів. 
При цьому представник «Народного фронту» Леонід Ємець на сторінці у Фейсбук зауважив, що під час засідання виникла дискусія, чи варто таке начебто дрібне питання, як ідентифікація працівника правоохоронних органів (значок, номер на шолом), робити частиною стратегічного документа. Зрештою, учасники групи все-таки вирішили, що цей пункт має увійти до переліку першочергових заходів нової Верховної Ради. «Коаліційна угода — це стратегічний документ із конкретними строками. І я впевнений, що вся країна буде в захваті від завдань, які там пропишуть. Відчуваю, що ця Верховна Рада здатна ухвалити заплановане, а Кабінет Міністрів із Президентом — реалізувати його», — вважає Л. Ємець.
Представник «Самооборони» Єгор Соболєв повідомив, як іде робота над оборонним блоком Коаліційної угоди. За його словами, всі учасники перемовин були одностайні в тому, що у Воєнній доктрині має бути чітке визначення противника з відповідною передислокацією військових частин, до захисту України мають залучатися всі чоловіки, а на оборонні потреби має витрачатися щонайменше 2,5 відсотка від ВВП. «Усі ці рішення, з деталізацією до кроків, напрацьовані за участі Семена Семенченка та багатьох військових, які в останні дні «окупували» півштабу «Самопомочі», — поділився      Є. Соболєв у Фейсбук. Також нагадаємо: раніше «Самопоміч» заявляла, що наполягатиме на включенні до Коаліційної угоди пункту про створення Української військової організації.
Попри те, що більшість учасників переговорів старанно уникають розмов про майбутні кадрові призначення, лідер Радикальної партії Олег Ляшко все-таки повідомив, що в разі входження до коаліції його політична сила розраховує на три міністерські посади. «Якщо ми увійдемо до уряду, то претендуватимемо на те, щоб очолити Міністерство внутрішніх справ, Міністерство палива і енергетики та, можливо, Міністерство освіти і науки. Поясню чому: Міністерство внутрішніх справ — бо ми вважаємо, що тут потрібна радикальна реформа, Мінпаливенерго — тому що це розсадник корупції, який треба радикально і рішуче долати, а Міністерство освіти тому, що оборона країни та правове виховання мають починатися з дитячого віку», — сказав він.
Щодо сьогоднішньої участі в засіданні робочої групи представників «Батьківщини», то кандидат у народні депутати від цієї політичної сили Ігор Жданов зауважив, що переговори Юлії Тимошенко з Арсенієм Яценюком та Петром Порошенком й до цього не припинялися. «Наша партія буде на переговорах в суботу, жодних проблем немає. Думаю, що ми швидко пройдемо цей коаліційний процес, тому що у нас дуже обмежений вибір — швидка коаліція, швидкі реформи або швидкий розстріл», — сказав І. Жданов.