Щорічно навесні в Харкові, у Палаці студентів Національного університету «Юридична академія України імені Ярослава Мудрого», відбувається престижний міжнародний шаховий турнір «Кубок Ректора», заснований іменитим юридичним ВНЗ багато років тому не лише для популяризації найрозумнішого виду спорту, а і як доказ, напевно, того, що юристи, як і шахісти, — люди особливого складу розуму, котрі думають і прораховують усі свої дії на кілька ходів уперед.

Харківський турнір «Кубок Ректора» щороку є не тільки значною подією в шаховому світі, а й дарує дивні відкриття й навіть світові сенсації. Родзинкою нинішнього XІV Міжнародного шахового турніру, який відбувся у Харкові наприкінці березня — на початку квітня, стали, мабуть, одразу дві події.

По-перше, багато спостерігачів говорили про нього «як про найкрасивіше видовище у світі шахів», оскільки всі десять шахісток з Росії, Вірменії, Білорусі та України, які брали участь у змаганні, вирізнялися не лише неабиякими шаховими титулами й видатними досягненнями на цих теренах в такому юному віці, а й незвичайною... красою. Адже, погодьтеся, гарні юні леді й шахи — не таке часте явище в наш час.

А по-друге, харківський турнір став однією зі значних сходинок у шаховій кар’єрі однієї з наймолодших його учасниць. Олександра Горячкіна з російського Салехарда не тільки повезла на батьківщину «Кубок Ректора», а й завоювала звання міжнародного гросмейстера. На минулому чемпіонаті Європи з шахів серед жінок вона виконала 3-й гросмейстерський бал, тим самим завоювавши звання жіночого міжнародного гросмейстера. Це другий випадок в історії жіночих шахів, коли дівчинка в 13 років здобула найвищий титул у шахах.

Щодо підсумків харківського турніру, то третє місце посіла міжнародний гросмейстер Анастасія Карлович (Харків), друге — міжнародний майстер Галина Шаповал (Харків), перше — чемпіонка світу та Європи серед дівчат у віці до 14 років Олександра Горячкіна з Росії. Саме їй дістався «Кубок Ректора».

— Завдання і нашого клубу, і нашого турніру, — каже проректор НУ «Юридична академія України імені Ярослава Мудрого» Анатолій Гетьман, — виховувати плеяду тих юних шахісток, які через кілька років посядуть гідні місця в шаховій ієрархії не тільки України, а Європи і світу.

 

Харків.

На знімку: «Кубок Ректора» Олександрі Горячкіній вручає Анатолій Гетьман.

Фото Олександра СЕМЕНЦЯ.