Опалювальний сезон в Україні завершується. В деяких регіонах батареї уже кілька днів як охололи. Квартири ж киян централізовано обігріватимуться ще до 16 квітня. Експерти тим часом вирішили підбити попередні підсумки опалювального сезону. Цього разу, на щастя, попри примхи погоди, минулося без надзвичайних аварій. Та через зношеність тепломереж пориви фіксувалися мало не щодня. 
«На сьогодні майже 20 відсотків нашого котельного обладнання випрацювало свій ресурс і потребує заміни. Близько 16 відсотків теплотрас (а це майже 5 тисяч км) — у ветхому стані. Це ті чинники, які реально позначилися на проходженні опалювального сезону», — розповів учора під час прес-конференції Віталій Шаповаленко, директор департаменту житлової політики Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України.
Те, що тепломережі старіють, — це факт. Як і те, що регулярної їх заміни у містах країни, зокрема і в столиці, не роблять, переконує директор Інституту міста Олександр Сергієнко. Результат цього, мовляв, очевидний: якщо у 2005 році у так званий період випробувань фіксувалося 883 випадки пошкоджень теплотрас, то у 2011-му їх кількість зросла до більш як 1200.
— Не вирішено ключове питання власності, — зазначив О. Сергієнко. — Нібито всі теплові, водо- та каналізаційні мережі знаходяться у власності міста. Але експлуатує їх, якщо ми говоримо про тепломережі, «Київенерго». За великим рахунком, який йому сенс замінювати чи модернізувати їх? Ніякого.
Ще одна біда вітчизняних підприємств теплокомуненергетики — борги. Рахунок іде на мільярди гривень. Та О. Сергієнко переконаний, що зменшити ці суми можна, змінивши підходи до формування тарифів:
— Коли у тариф закладаються всі валові витрати (а не лише ті, що пов’язані з виробництвом тепла), підприємство жодним чином не зацікавлене у зниженні собівартості послуг. Вони обраховують якийсь свій міфічний тариф, а потім кажуть владі: будь ласка, або підвищуйте тарифи для населення, або компенсуйте різницю. У будь-якому випадку за все платить споживач.
Щоб такого не було, надалі пропонує зробити процес формування тарифів публічним. Щоб у тому числі й експерти могли подивитися на його складові і переконатися, що нічого зайвого туди не закладено. Та до цього, на жаль, нашій країні ще далеко. Тим часом влада нагадує: нині діючі тарифи на послуги з централізованого теплопостачання в середньому по країні покривають близько 70 відсотків собівартості. А тому у перспективі, ймовірно відразу після парламентських виборів, неминуче їх зростання. Питання лише в його масштабах. За попередніми оцінками експертів, йтися може про майже 30-відсоткове здорожчання тепла.
Тим часом прес-служба ПАТ «Київенерго» звітує: з березня на підприємстві почалася щорічна планова ремонтна кампанія. До жовтня планується відремонтувати понад дві тисячі теплових пунктів та 5889 вузлів приєднання. А от опалювальний сезон, що минає, в компанії вважають досить успішним. Цієї зими, мовляв, більш як удвічі зменшилася кількість серйозних технологічних порушень та відмов обладнання. Проте кількість середніх та дрібних пошкоджень тепломереж у столиці становить у середньому близько 20 на добу. Стан теплопроводів такий, що інакше як щоденним подвигом їх експлуатацію назвати не можна, переконані в «Київенерго».
Отож, підсумовуючи слова експертів, про перебіг опалювального сезону можна сказати фразою із анекдоту: минув він добре, тобто минув — і це вже добре.