У депутатській пошті багато звернень ветеранів, пенсіонерів, інвалідів, дітей та інших соціально незахищених людей, задля поліпшення життя яких Президентом оголошено низку соціальних ініціатив. Зокрема, про необхідність спростити процедуру оформлення права власності на земельні ділянки та нерухоме майно, насамперед збудоване до 1992 року. Адже люди залишилися сам на сам зі складною бюрократичною системою, яка панує в державних установах. Цими днями я отримав колективне звернення з цього приводу від ради Рівненської обласної організації ветеранів. У свою чергу, на своїй останній сесії Рівненська обласна рада прийняла звернення до Кабінету Міністрів та Верховної Ради з проханням негайно виправити ситуацію.

А це свідчить про те, що проблема досягла межі кипіння. Тож ті, від кого залежить її розв’язання, не мають жодного морального права заплющувати на неї очі, бо це спровокує соціальну напругу серед громадян. Люди скаржаться на складні процедури й жахливі умови оформлення документів у БТІ, інспекціях державного будівельно-архітектурного контролю, пожежних та санітарних службах, землевпорядних організаціях. Скрізь величезні черги, і від людей вимагають таку кількість документів і довідок, які зібрати вони просто не в змозі. Доходить до абсурду: змушують поновлювати старі держакти на землю або техпаспорти на будівлі з оплатою, як за виготовлення нових. І це при тому, що до 1992 року не було ніяких техпаспортів та актів введення будівель в експлуатацію. Села будували відповідно до генеральних планів забудови. Тепер людей штрафують за відсутність техпаспортів. Які, ще раз підкреслюю, на момент будівництва були не потрібні. А населення сприймає це як побори, бо у ті роки вони діяли за законом.

З нового року набере чинності Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо посилення відповідальності та вдосконалення державного регулювання у сфері містобудівної діяльності». Відтак, збільшаться штрафи за відсутність техпаспорта на будівлю до 150 неоподатковуваних мінімумів, і документ цей вимагатимуть незалежно від того, здійснюється операція зміни власника чи ні. І треба відверто сказати, що люди в селі просто не мають грошей, щоб оформити необхідні документи. А з наступного року ми можемо їх ще й обкласти зовсім непідйомними штрафами.

І тому я звертаюся до Кабінету Міністрів, особисто до глави уряду Миколи Яновича Азарова, з проханням запропонувати механізм спрощення системи отримання технічних паспортів для будівель, які побудовані не тільки до 1992 року, а й до прийняття урядом Постанови за № 461 від 13 квітня 2011 року щодо прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів, які сьогодні закон визначає як самобуди. І негайно скасувати штрафи за відсутність документів на таку нерухомість.

Микола ШЕРШУН, народний депутат України.