На батьківщині Афродіти розпочало свою роботу почесне консульство України
Цього тижня (7 листопада) в місті Пафос, що на Кіпрі, відкрилося почесне консульство України. Серед гостей — українські та кіпрські урядовці, представники Торговельних палат двох держав, підприємці. Розпочалися урочистості із круглого стола, під час якого йшлося про можливості та напрями співпраці в нових умовах.
На перехресті морських шляхів, між трьома континентами — Європою, Азією і Африкою — розкинувся загадковий острів, що став одним із найбільших курортних регіонів світу. Останні 20 років він приваблював багатіїв із пострадянського простору, в тому числі і з України. Ліберальні умови ведення бізнесу на Кіпрі давали змогу використовувати його для оптимізації податків та збереження капіталу, зокрема й такого, який треба було приховати.
Навесні минулого року про тутешню фінансову кризу не говорив хіба що лінивий. Навіть ті українців, які до того часу уявлення не мали, де той Кіпр, та часто-густо плутали його з Крітом, і собі замислились, чи часом не вплине кіпрський фактор на Україну. Банківська система острова пережила справжній стрес.
Але, незважаючи на це, саме Кіпр був і донині залишається на першій позиції серед іноземних інвесторів в Україні. Прямі інвестиції торік становили 19035,9 млн. американських доларів. А це — 32,7 відсотка від загального обсягу іноземних інвестицій в Україну. Мало того — протягом нинішнього року приріст інвестицій в економіку України з Кіпру становив 1760,8 млн. доларів США. Та й українських інвестицій на Кіпрі в 2014-му на        8 млн. американських доларів побільшало порівняно з роком минулим. А торік вони становили 5818,5 млн. доларів США, або 88,5 відсотка від загального обсягу українських інвестицій в зарубіжні країни.
Пріоритетами розвитку України з Кіпром в економічній сфері на поточний момент є реалізація домовленостей, досягнутих за підсумками першого спільного засідання міжурядової комісії Україна—Кіпр. Зокрема, забезпечення виконання внутрішньодержавних процедур для набрання чинності Угодою між КМУ та урядом РК про морське торговельне судноплавство та відповідною Угодою про повітряне сполучення. А також забезпечення регулярного проведення спільних україно-кіпрських бізнес-форумів, у тому числі на міжрегіональному рівні, з метою подальшого зміцнення торговельно-економічного та інвестиційного співробітництва між Україною і Кіпром; створення спільно з ТПП України в нашій державі Українсько-Кіпрської ділової ради, діяльність якої сприятиме консолідації зусиль українських компаній та організацій, зацікавлених в активізації економічного співробітництва з Кіпром.
— Одним із своїх завдань я вважаю донести до місцевих виконавчих органів та бізнесових еліт нашого регіону правдиву інформацію про актуальну ситуацію в Україні, про те, як ми разом із посольством і Кіпрським відділенням Червоного Хреста збираємо допомогу для постраждалих регіонів Донецької і Луганської областей, — зазначив почесний консул України в місті Пафос Яніс Арістодему.
Серед інших пріоритетів — туризм. Адже цю острівну державу називають райським куточком, відпочинок в якому живить розум, тішить тіло і зцілює душу. Тутешні місця давно вже облюбували туристи з усієї земної кулі. Особливо — британці, німці, шведи. А відтоді, як у вересні 2012-го між нашими державами було запроваджено спрощений режим шляхом введення електронних про-віз, на острові значно побільшало й відпочивальників із числа наших земляків. Нинішнього року їх було понад 50 тисяч.
«Я переконаний, що кількість українців, які приїжджатимуть до нас на відпочинок, зростатиме», — каже почесний консул України Яніс Арістодему. І додає: «Бо бути на Кіпрі й не відвідати Пафос, було б великою помилкою.
Адже в нас — незліченна кількість історичних та архітектурних пам’яток. До того ж ідеально чисте море, розкішні пляжі, СПА- та таласоцентри і неймовірно красиві затоки й гавані.
Ще донедавна у цих краях були хіба що лимонні плантації. Туристична інфраструктура в Пафосі розбудовувалася з нуля. Перший готель з’явився тут на узбережжі 1973 року. А вже в 2017-му це місто матиме почесний статус культурної європейської столиці.
І справді: колись маленьке селище на південно-західному узбережжі буквально за кілька десятиліть перетворилось на один із найкращих і найдорожчих курортів світу. Єдине, що тут не змінилося, це сама назва — Пафос.
— Від столиці до Пафоса — дорога неблизька. А те, що цей регіон помітно прогресує, спонукало нас до думки відкрити тут почесне консульство України. Ця ідея була підтримана зовнішньополітичними відомствами двох держав. І ось віднині вона стала реальністю, — розповідає посол України в Республіці Кіпр Борис Гуменюк.
Від головного кіпрського аеропорту Кіпру, що в Ларнаці, до Пафоса — 146 кілометрів. Але в Пафосі є свій міжнародний аеропорт.
А для тих, хто цікавиться нерухомістю і має можливість її придбати, приємним сюрпризом стала Санта Барбара Хіллс Парк — унікальне поєднання сучасної архітектури, древніх традицій та прекрасної природи. Цей один із найбільших на острові проектів — ідеальна можливість для вкладення інвестицій. А саме Кіпру належить пальма першості за інвестиціями в нерухомість.
Ініціатором і реалізатором цього проекту став один із найшанованіших мешканців Пафоса, відомий бізнесмен, член ради директорів Торговельно-промислової палати Кіпру, меценат, а відтепер і почесний консул України Яніс Арістодему. З Україною у нього стале і давнє ділове партнерство. Але є ще один факт, який пояснює симпатію новоспеченого почесного консула до нашої держави: його дружина Тетяна — українка. А саме неподалік Пафоса із піни морської хвилі з’явилась на світ Афродіта — богиня краси й кохання. І хто-хто, а мешканці цих країн добре знають, що все в нашому житті починається з любові.
 
Пафос—Київ.
Фото надано автором.
Надзвичайний і Повноважний Посол України в Республіці Кіпр Борис Гуменюк, міністр закордонних справ Кіпру Іоанніс Касулідіс, почесний консул України в місті Пафос Яніс Арістодему, бізнесмен, дружина почесного консула Тетяна Арістодему, почесний консул України в місті Лімассол Фотіадес Алексіс (справа наліво).