На Луганщині створили університетський округ. Так називається об’єднання середньої школи й сучасної вузівської науки, здійснене Луганським національним університетом ім. Т. Шевченка разом із загальноосвітніми навчальними закладами регіону. Презентацію нового проекту провів президент ЛНУ ім. Т. Шевченка, академік Національної академії педагогічних наук України, народний депутат України Віталій Курило в рамках круглого стола «Співробітництво навчальних закладів різного рівня в нових соціально-економічних умовах».
— Це взаємовигідний проект, — сказав Віталій Курило. — Проект цікавий вузу, оскільки ми одержуємо майданчик для реалізації наукових інновацій у педагогіці, психології та інших напрямах. Проект цікавий школі, яка отримує змогу підвищувати кваліфікацію своїх педагогів на базі вузу, користуватися науково-методичною базою, новими розробками університету. Ми бачимо це співробітництво, як спільну роботу над розв’язанням актуальних питань педагогіки.
Віталій Курило акцентував увагу на тому, що проекти учасників округу орієнтовані на турботу про учня. Кожна школа зможе вибрати для себе ключову проблему, до розв’язання якої буде залучено колектив профільної кафедри Інституту педагогіки і психології ЛНУ, а також інші наукові й методичні структури вузу. Наприклад, Луганська ЗОШ №4 планує працювати за темою навчання дітей з інвалідністю (інклюзивна освіта), школи Кремінського району цікавлять розробки кафедри теорії і методики фізичного виховання ЛНУ.