Після скандального «класіко» в Донецьку на запитання відповів капітан динамівців Олександр Шовковський (на знімку).

— Олександр, сьогодні, коли трохи вщухли перші емоції після матчу «Шахтар» — «Динамо», хотілося б почути вашу оцінку того, що сталося...
— Сталося те, що ми програли «Шахтарю» дуже важливу зустріч. Таке може трапитися з кожною командою, і я, на правах капітана «Динамо», завжди прошу вибачення у наших вболівальників за те, що ми не виправдали їхніх сподівань. Стосовно матчу із «Шахтарем» у Донецьку, мені немає, за що вибачатися. Ми зіграли, як могли, в умовах, коли робилося все, щоб не дозволити нам виграти. Натомість вибачатися мають ті, хто зіпсував цей поєдинок, хто намагається перетворити боротьбу за звання чемпіона України на поганий спектакль. Ми в ньому брати участь не збираємося й гратимемо до кінця, боротимемося за перемогу в кожному з матчів, що залишилися. За такої ситуації соромно має бути не тим, хто програв, а тим, хто виграв за таких умов.
— Після матчу пролунали претензії до вас з боку деяких ваших колег по збірній. Мовляв, ви образили їх команду і місто Донецьк..
— Претензії мені можуть пред’явити футболісти, які віддали збірній України багато років, які грали за честь країни, не шкодуючи себе. А ті, хто ухиляється від матчів за збірну під приводом травм, граючи в цей самий час за клуб, нехай краще подумають про свою власну репутацію в очах уболівальників. Я виступаю за національну команду другий десяток років. І весь цей час ми в збірній були єдиним цілим, незважаючи на те, хто в якій країні і який клуб представляє. Ми були непримиренними суперниками на полі, граючи за свої команди. Приміром, Андрій Воронін свій найкращий матч за «Байєр» (Леверкузен) у Лізі чемпіонів провів саме проти київського «Динамо». Але то була чесна гра, і після матчу всі подякували одне одному. Та коли футболіст, якому ще треба довести своє право грати за збірну країни, свідомо й привселюдно намагається розпалити конфлікт між гравцями команди України, цьому у мене жодного пояснення.
— А хіба у вас не буває претензій до гравців збірної, котрі виступають в інших клубах?
— Після матчу я можу висловити невдоволення діями своїх партнерів по команді, діями арбітрів, підготовкою поля, поводженням уболівальників... Але тільки не футболістам команди-суперника. Вони грали так, як могли, тому що хотіли, тому що вміли, тому що їх так учили... Подібне було після матчу в Донецьку. Я, як будь-яка нормальна людина, не зміг у таких умовах стримати емоцій. Але вони стосувалися тільки тих, хто зіпсував матч, а не гравців «Шахтаря». Я — нормальна людина, як і всі, бачу, що діється в нашому чемпіонаті. Всі ці незрозумілі результати, жовті картки та інше... Все це неприємно, особливо перед початком Євро-2012, де все відбуватиметься за трохи іншими правилами.
— Ви вірите в успіх?
— Я завжди вірю в перемогу, інакше не варто виходити на поле. Разом із партнерами по «Динамо» ми зробимо все, щоб у чесній боротьбі довести, хто найсильніший в Україні.
— А якщо гра проти вас знову буде нечесною?
— Однаково намагатимемося вигравати. А ще гравці збірної одержать цінний психологічний гарт перед чемпіонатом Європи.
Фото з архіву «Голосу України».