Лідер Української народної партії Юрій Костенко заявив в Ужгороді, що під час виборчих перегонів можна бути успішним лише тоді, коли враховуватимеш специфіку кожного регіону, в тому числі, й Закарпаття — багатонаціонального краю. «Ми, етнічні українці, звичайно, хотіли б, аби угорець чи представник іншої національності думав так само, як ми, але враховувати треба все. Політика протистояння веде до конфліктів, а нам треба шукати компроміси», — зазначив народний депутат.

Юрій Костенко (на знімку) впевнений: в Україні необхідно сформувати єдину правоцентристську силу, яка б обстоювала загальнонаціональні українські інтереси. Саме тому УНП виступає за об’єднання правоцентристських політичних сил і в такому форматі планує йти на вибори. В цій справі потенційними партнерами Юрій Костенко, серед інших, бачить «Нашу Україну», Конгрес українських націоналістів, Республіканську партію «Собор», Громадянську платформу. На сьогоднішній день із представниками цих політичних сил проводяться переговори, а після великодніх свят планують підписати відповідну декларацію.
«Головна причина того, що за 20 років Україна серед інших європейських країн так і не наблизилася до європейськості, до європейської економічної і соціальної політики, в тому, що на політичній арені була відсутня правоцентристська конкурентоспроможна політична сила, здатна боротися за більшість у Верховній Раді України. Без зміни якості роботи українського парламенту говорити про зміни державної політики в Україні, перехід цієї політики від радянського до національного типу, від соціального популізму до національної економічної відповідальності не доводиться. Те, що сьогодні намагається робити УНП, — об’єднувати правоцентристські політичні сили, і не лише партії, а й громадські організації — навколо тих загальнонаціональних завдань і цінностей, за допомогою яких ми можемо отримати власну фракцію і політичну команду, яка буде впливати на державну політику. В перспективі саме ця команда повинна сформувати в парламенті правоцентристську більшість, яка і змінить українське законодавство щодо економічної політики, підтримки національного виробника, політики, яка дозволятиме господарю ставати власником і бути успішним підприємцем», — пояснив свою позицію лідер УНП. 
Не обходив політик і гострих кутів. Приміром, відповідаючи на запитання: «Якою є сьогоднішня роль Віктора Ющенка?» Юрій Костенко сказав: «Ющенко сьогодні є лідером «Нашої України», і він бере участь у переговорах, активно допомагає процесу. Ми з ним домовилися про певні принципи: наприклад, що творимо партію не лідерського, а командного типу... Всі питання, які стосуються «п’ятірок», «десяток» і загалом списку, будуть вирішуватися на основі дуже жорсткого відбору, соціологічних опитувань. Тому, коли кажуть про якісь попередні домовленості, це не відповідає дійсності й носить провокаційний характер».
Василь НИТКА, Ольга ПАВЛОВА.
Ужгород.
Фото прес-центру «Закарпаття».