Співробітники управління по боротьбі з незаконним обігом наркотиків ГУМВС України в Луганській області вийшли на розповсюджувача психотропних речовин. Причому, як з’ясувалося, він керував лікувальною установою в одному з районів області.

Затриманий фабрикував і збував наркозалежним громадянам рецепти на купівлю в аптечній мережі підконтрольних ліків. Крім карток пацієнтів, які ніколи не зверталися за формою 3, він також використовував медичні дані померлих хворих. Як роз’яснив заступник начальника УБНОН ГУМВС у Луганській області полковник міліції Костянтин Константінов, за рецептом можна було придбати сильнодіючі психотропні лікарські засоби — трамадол, сібазон і феназепам. Дані препарати, відповідно до діючого законодавства, підлягають суворому обліку. А їхнє зберігання й реалізація повинні відповідати існуючим правилам обігу наркотичних засобів. Адже за своїми фармакологічними властивостями та клінічному ефекту вони практично нічим не відрізняються від звичайних наркотиків. В осіб, які регулярно приймають психотропні препарати, спостерігається синдром звикання, порушується нормальна діяльність нервової системи, що приводить до галюцинацій та ін. Однак при цьому дані препарати є незамінними для полегшення страждань пацієнтів, хворих на важкі недуги. Саме в силу даних обставин до таких препаратів настільки пильна увага не тільки різних установ Мінздраву, а й правоохоронців.

Серед вилучених у ході перевірки рецептів були й такі, що виписані на хворих, котрі проживають в одному із селищ. З однією з таких місцевих мешканок довелося зустрітися співробітникам УБНОН. Вона розповіла, що в місцеву лікарню ніколи не зверталася. Таке саме ж пояснення отримали оперативники й від інших громадян, яки стали мимовільними власниками рецепта. За версією оперативників УБНОН, доктор налагодив цілу мережу постійних клієнтів. Тепер він перебуває під слідством.

Луганськ.