У  серце столиці — Андріївський узвіз — поцілили стріли, щоправда, не Купідона, а будівельного крана... Тишком-нишком, за спиною у громадськості, а тому без мітингів і протестів, тут зрівняли із землею три будинки. З’ясувалося: компанія, яка володіє цією земельною ділянкою (колишня територія фабрики «Юність»), почала підготовчі роботи до великого будівництва. За попереднім проектом, до 2015 року тут мав з’явитися цілий офісний центр, побудований у сучасному архітектурному стилі.
Небайдужі кияни від такої звістки, наче від удару струмом, сколихнулися. Зібралися на громадські збори і вирішили: віднині Андріївський захищатимуть самі. Готові були навіть відставку голови Київської міської державної адміністрації ініціювати. Не встигли... Чи то щоб вгамувати емоції, але компанія-забудовник нібито відмовилась від своїх планів. І на місці зруйнованих будинків планує звести малоповерховий арт-простір, який повністю зберігатиме дух Андріївського узвозу, — пише газета «Сегодня». Та, як каже народна мудрість, обіцяти — ще не означає одружитися...
У те, що словам вірити не варто, киян навчили столичні чиновники. Приміром, не так давно голова Київської міської державної адміністрації обіцяв, що під час реконструкції Андріївського, яка, до речі, триває з жовтня минулого року, жодного нового будівництва розпочато не буде. Тепер жаліється, мовляв, і хотів би контролювати забудову історичної частини міста, та не може. Учора про всяк випадок Олександр Попов запевнив: чиновники та посадовці міської адміністрації дозволу на знесення будинків не давали. Сталося це все, мовляв, без їхнього відома. Причина, бачте, в тім, що місто нині усунено від будівельної галузі. «Люди звикли до того, що ми повинні нести відповідальність, але щоб відповідати, нам потрібні повноваження», — сказав О. Попов і запевнив, що вже найближчим часом звернеться до влади державної із проханням повернути їм повноваження. І тоді, мовляв, ми заживемо по-новому.
Що ж ми маємо на Андріївському? Будинки зруйновано — це факт. Інформація про їхнє знесення одразу заполонила Інтернет. У соціальних мережах почали створюватися групи порятунку Андріївського. У вівторок небайдужі городяни навіть зібралися на своєрідну громадську раду. І попри те, що чиновники запевняють, мовляв, жодна історична будівля, внесена до списку охорони культурних пам’яток, не була зруйнована на Андріївському узвозі, кияни обурені. Зізнаються: в питанні забудови Андріївського узвозу потрібно говорити не так категоріями законності, як моральності. Адже для багатьох городян, хоч би як пафосно це звучало, Андріївський — душа міста. Обговорюючи ці події, кияни іронізували: бульдозери знесли будинки, а разом із ними і плани Олександра Попова бути обраним на посаду міського голови. Дехто, до речі, саме з цим і пов’язує словесну відмову забудовників зводити офісний центр. Мовляв, вирішили не псувати імідж очільника КМДА за лічені місяці до виборів.
А песимісти пророкують: будівництво і справді відкладуть до завершення виборів. Тим часом голосно пообговорюють проект арт-центру, а потім випадково побудують те, що й хотіли раніше. Та це, повторимося, лише прогнози...
Та про всяк випадок, щоб вони не справдились, громадськості не варто розслаблятися. Адже сказати точно, що буде побудовано на місці знесених споруд, сьогодні може тільки той, хто має машину часу. Ми ж, у свою чергу, обіцяємо стежити за всіма подіями, пов’язаними з Андріївським узвозом.
Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.
Інші фото з цієї події  шукайте у фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.