Врожай з голубої ниви влада Херсонщини хоче зібрати більший, але «засівати» нічим
 
Не так часом заробітків, як випробуванням на міцність може стати майбутній курортний сезон для оздоровниць Чорноморського та Азовського узбережжя Херсонщини. Обласна державна адміністрація та її управління освіти наполягає, щоб 49 дитячих таборів Таврії почали роботу не з червня, як це завжди було, а з 1 травня нинішнього року. Підстава для зміни графіка начебто є: через підготовку до Євро-2012 навчальний рік у школах теж закінчується на місяць раніше, і у вільний час дітлашні краще було б відпочити на березі моря, ніж тинятися міськими вулицями й дихати автомобільними вихлопами. Та головне питання не в пропозиціях чиновників, а в тому, чи пристануть на них підприємства — власники приватних оздоровниць.
Авансів від влади чекати годі
Минулого літа через дорожнечу путівок (доба з харчуванням коштувала 120—130 гривень) заповнюваність дитячих таборів Херсонщини сягала лише 65 відсотків від їхньої спроможності. Через це рекреаційна індустрія замість прибутків отримала збитки, що не дало змоги зібрати кошти на підготовку до сезону відпочинку 2012 року. А десять таборів в області тоді не відкрилися взагалі!
— Минулого літа я керував дитячим табором «Чорноморська хвиля» у селищі Лазурному Скадовського району. Чудово пам’ятаю, що у червні оздоровницю вдалося заповнити лише наполовину, — додає заступник голови Асоціації дитячих оздоровчих закладів Херсонщини Олександр Пащенко. — Знову-таки, зі свого власного досвіду можу сказати: перенести відкриття таборів на місяць раніше звичного терміну технічно можливо. Проте директори погодяться на це лише у тому разі, якщо матимуть гарантії приїзду маленьких відпочивальників, а бажано ще й бодай часткову попередню оплату путівок.
Влітку 2011 року і бюджетним коштом, і завдяки фінансуванню з позабюджетних фондів на Херсонщині вдалося оздоровити 61 255 хлопчиків та дівчаток з обласного центру та сільських районів Таврії. Майбутнім літом влада плекає плани збільшити їхню кількість до 74 800 дітей. Уже готується оголошення тендерів для господарів оздоровниць, які готові поборотися за освоєння асигнувань від   казни. Але й знайдуться кілька «але». Насамперед авансів на підготовку таборів розпорядники коштів не обіцяють: розрахунок за путівки здійснюватиметься «по факту». І це не чиясь примха, а стандартна вимога Держказначейства при розрахунках за товари та послуги з переможцями тендерів. Тому на попередню оплату для пришвидшення підготовки таборів до відкриття їхнім колективам годі й сподіватися. По-друге, плани херсонської облдержадміністрації, обласної та районних рад відправити на море якомога більше школярів поки що не досить підкріплені фінансово. Скажімо, торік в обласному бюджеті на відпочинок пільгових категорій дітей депутати відшукали 5 мільйонів 607 тисяч гривень, а нинішнього року нашкребли тільки 2 мільйони 617 тисяч. В управлінні молоді та спорту Херсонської облдержадміністрації заспокоюють: мовляв, торік на початку сезону грошей теж дали менше, але з отриманням додаткових доходів казна тричі збільшувала фінансування програми літнього дитячого оздоровлення. Так буде й нинішнього року — все одразу за умов економічної кризи отримати не можна.
Рекламою море не розігрієш
— Власникам дитячих таборів також треба міняти підхід, і не чекати, коли хтось привезе їм на берег і гроші, і гостей. Вони ж звикли роками працювати з одними й тими самим замовниками: знайшли кілька великих підприємств в інших регіонах, і постійно укладають угоди на літній відпочинок з дітьми їхніх працівників. Однак більшість промислових підприємств нині зайвих доходів не мають, тому чекати на продовження такої співпраці і не думати про альтернативу — означає знову отримати влітку напівпорожні корпуси, — запально каже начальник управління молоді й спорту Херсонської облдержадміністрації Олег Кравець. — Ми, як тільки можемо, прагнемо допомогти нашій рекреаційній сфері: влаштовуємо туристичні форуми, долучаємося до проведення рекламних кампаній і в національному, і в міжнародному масштабі. Та досить часто стикаємося із парадоксом: направляємо директорам таборів запрошення до участі в такому форумі, а приїжджає максимум третина із запрошених. Це за того, що їм навіть платити за можливість презентації своїх підприємств частіше всього не потрібно!
Господарі дитячих оздоровниць визнають: частково докори на їхню адресу справедливі. Справді, і рекламувати належним чином переваги відпочинку на Херсонщині вони ще не навчилися, і рівень комфортності таборів піднімається повільніше, ніж у конкурентів з сусіднього Криму — інвесторів катма. Але погоджуючись із критикою, багато хто з моїх співрозмовників заявляв — табір у травні не відкриє, бо продаж весняних путівок не окупить витрат на його утримання. І не через брак ефективної реклами, а із суто кліматичних міркувань. Просто курорти Лазурного, Залізного Порту, Генічеська (за винятком хіба що Скадовська) розташовані на відкритому узбережжі. Вода тут прогрівається набагато повільніше, ніж у затишних бухтах південного Криму, і навіть під кінець травня рідко сягає навіть плюс п’ятнадцяти градусів за Цельсієм. А платити чималі гроші заради того, щоб сидіти на холодному піску і не мати змоги поплавати в хвилях без ризику для здоров’я — дуже погана ідея. 
Херсонська область.