Колись старші люди (а були вони, як і саме життя в горах, — суворі й вимогливі) казали: «Якою дитину виховаєш — так і будеш жити: вона свій вік, а ти свою старість». Ця істина перевірена не одним поколінням. Чому нині маленькі громадяни дедалі частіше скоюють злочини, п’ють оковиту й байдужі до уроків — на ці «дорослі» запитання шукали відповіді в прокуратурі Закарпаття під час міжвідомчої наради керівників правоохоронних органів та інших зацікавлених відомств. Мову вели відкрито й принципово, називаючи вкрай непривабливі речі своїми іменами. А розглядали, на перший погляд, цілком «протокольне» питання — «стан додержання законодавства, спрямованого на попередження бездоглядності та правопорушень серед дітей, охоплення їх змістовним дозвіллям».

Факти, які навела старший помічник прокурора області з питань захисту прав дітей Наталія Кузан, приголомшують. Навіть незважаючи на зменшення кількості кримінальних проявів серед підлітків, питома вага цих злочинів у загальній структурі злочинності є досить високою — 8,2% (по Україні — 6,1%). За два місяці поточного року — 7,6% (по Україні — 5,2%). Мало того: кожен восьмий неповнолітній учинив злочин, будучи в стані алкогольного сп’яніння. Майже в півтора рази зріс рівень підліткової рецидивної злочинності (особливо в Берегівському та Ужгородському районах, де майже кожен другий злочин — «юний»).

Не відчувається систематична робота міліціонерів і щодо застосування до порушників штрафних санкцій та позбавлення їх відповідних ліцензій.

Управлінням департаменту контролю за виробництвом і обігом спирту, алкогольних напоїв та тютюнових виробів Державної податкової служби також не вживаються реальні кроки, щоби виявляти порушення і притягувати до відповідальності винних осіб, які реалізують ці товари дітям. Нинішнього року в усій області не зафіксували жодного такого порушення!.. А протягом минулого оштрафували лише... 16 порушників — на 6800 грн. кожного, а чотирьом із них анулювали й ліцензію на продаж оковитої. Цю практику слід продовжувати, аби взагалі викоренити продаж дітям спиртного.

До речі, тут варто наголосити: закон колись не дозволяв продавати спиртне ближче, ніж за 500 метрів до навчального закладу, а з 2010-го цю норму «зняли». Звичайно, що її необхідно повернути.

А хіба від педагогів, їхнього авторитету, доброго слова поради з вуст людини старшої не залежить формування в учнів здорового способу життя, презирства до паління, пиятики?.. Бо ж чийсь син чи онук завтра, не виключено, стане зятем або родичем учителя.

На нараді також підкреслювалося: вже недостатньо тієї роботи, яка проводиться органами місцевого самоврядування, центрами зайнятості стосовно сприяння підліткам у працевлаштуванні, у тому числі, щодо бронювання робочих місць. Бо ж, закінчивши школу, училище або ліцей, молодь залишається просто на вулиці. А обласним центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді в порушення відповідного закону не забезпечено дієвого контролю за діяльністю підпорядкованих центрів щодо соціального супроводу таких неповнолітніх осіб.

Поверхово проводиться профілактика антисуспільних учинків серед учнівської молоді, послаблена робота психологів та соціальних педагогів щодо виховання дітей, вивчення їх психофізичного розвитку, мотивів поведінки та корекції з урахуванням індивідуальних особливостей... Усе це разом, на переконання прокурорів, і призвело до збільшення у минулому році кількості злочинів, скоєних школярами, на 25,7% та майже вдвічі — учнями професійно-технічних навчальних закладів.

Безумовно, роль працівників освіти в охопленні дітей навчанням, насамперед із проблемних і неповних, а також більшості ромських родин має зрости. Часто діти, чиї батьки ухиляються від догляду та виховання нащадків, пропускають уроки, байдужі до занять, «виховуються» вулицею і «крутими» ровесниками. Зазвичай це й призводить до злочинів. Інколи й таких, які закінчуються вироком суду. А значить, суспільство втрачає молоду людину, бо видряпатися з тюремної прірви зможуть хіба одиниці.

Не менш важливою є і роль органів медицини, якою часто-густо не вживається дієвих заходів для профілактики алкоголізму, наркоманії серед неповнолітніх, раннього виявлення у підлітків схильності до алкоголю, наркотичних і токсичних речовин, надання їм належної лікарської поради й допомоги.

Прокуратурою висунуто претензії і центрам соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді: з підлітками, що курять, вживають алкоголь, наркотики, та з родинами, де батьки мають шкідливі звички, робота здебільшого проводиться формально, «на папері», задля кількісного показника у звітах.

Набуло гостроти й інше питання. Хоч як це дивно, але не всі батьки використовують грошову допомогу при народженні дитини на потреби малюків. Торік 72 батькам припинено виплати «у зв’язку з нецільовим використанням». Що стоїть за цим рядком, здогадатися неважко...

Отже, як бачимо, розмова не налаштовує на оптимістичний лад. Скоріше, навпаки. І тут є до чого докласти рук багатьом посадовцям. Бо, перефразовуючи старих верховинців, треба думати і виховувати вже сьогодні, аби жити завтра...

 

Ужгород.