Хіба не цирк: голова КМДА — посадовець, що зайнятий, як кажуть, вище «даху», захопивши півтора десятка фото- і телекамер, у відстійнику тролейбусного депо №3 влаштував показове знищення 40 кіосків — проїхався по них... бульдозером! Хоч вони й до того були знищені, тобто демонтовані. Попов пообіцяв, що так буде з кожним, хто... Смішно та сумно...

Чи у нас закінчиться абсурд, що його демонструють можновладці, а цього разу ще й під орудою самого міського голови? Що за потреба у такий варварський спосіб знищувати добро, вартість якого, навіть за приблизними підрахунками, становила 3 млн. грн.? Адже кіоски здебільшого були нові — зі склопакетами та нержавіючою обшивкою. На повернення МаФів ніхто не претендував, то чому було не знайти їм практичне застосування? Бодай знявши скло та замінивши ним розбиті шибки в дверях під’їздів. І мало де вони могли б ще послужити! Та ні, все розгромили, влаштувавши начебто урок для підприємців-нелегалів. А для людей зі здоровим глуздом?

Та річ не в тім. Уже вкотре поспіль, і котрий за ліком київський градоначальник оголошує «бій» нелегальним кіоскам, а їх дедалі більшає! Цього року, за заявою КМДА, «стартувала масштабна кампанія з демонтажу МАФів», а сам глава КМДА Попов ініціював покарання за захоплення землі під незаконні кіоски «шляхом збільшення штрафу до 17 тис. грн.», розгорнувши «полювання на чиновників-корупціонерів».

А давайте подивимося, як саме він це робить. За інформацією КМДА, у столиці налічується 15 тис. МАФів. Більшість з них, за словами Попова, нелегальні. Але чи насправді їх саме така кількість?  У березні — на початку «масштабної кампанії» — демонтовано 113. Якщо «масштаби» розвиватимуться так само, то впродовж якого часу демонтують решту? Особливо з огляду на те, що на місці одного, знесеного вдень, вночі з’являється кілька інших, до яких до того ж прибудовуються ятки, навіси, прилавки?

Та йдеться не тільки про МАФи, власники яких не мають дозвільних документів. А й про обіцянку столичного градоначальника оголосити «полювання» на чиновників-корупціонерів, які підписують дозволи на встановлення кіосків там, де вони ні за яких умов бути не можуть — на червоних лініях, тротуарах і газонах. Тим часом знайти їх дуже просто — у кабінетах навпроти: адже влада спочатку надає підприємцям дозволи на встановлення МАФів — за чималі хабарі, а після того сама ж вимагає їх знести...

І не лише в самій КМДА, а й у районах. Рік тому в кореспонденції, надрукованій у «Голосі України» під назвою: «Нелегально встановити кіоск, або Корупція як вона є» (24.04.11), детально виписана схема не тільки нелегального встановлення МАФів, а й система «зняття» з них грошей у кишені керівників — і місцевого самоврядування, і правоохоронних органів. Редакція надіслала матеріал і в прокуратуру Києва, і персонально нинішньому «мафоборцеві» Олександру Попову. Відповіді, звісно, не дочекалася.

А циркові вистави тривають. Міський голова обіцяє назвати імена чиновників-корупціонерів, «як тільки, то відразу», й навіть покарати чималим штрафом. А чому б не назвати їх уже зараз? І навіщо відкладати на завтра те, що можна зробити негайно — покарати винних — бодай кількох, показово і на телекамеру? Пане Попов, а ви за кого нас маєте?

На знімку: ці кіоски  (вул. Жолудева, 4, Борщагівка) на зупинці автобуса №9 і швидкісного трамвая №1, як, утім, тисячі інших, установлені з порушенням правил, інструкцій,  законодавства. Але «трощити» їх влада чомусь не поспішає...

Фото  Андрія НЕСТЕРЕНКА.