З ініціативи голови Івано-Франківської облдержадміністрації Михайла Вишиванюка (на знімку) три прикарпатські національні університети провели День відкритих дверей для керівників районних державних адміністрацій та районних рад, міських голів. Він проходив під гаслом «Науку — на службу народному господарству краю». Кожен вищий навчальний заклад знайомив гостей зі своїми найкращими науковими розробками і досягненнями, які можна впроваджувати в життя. Зокрема, посадовців зацікавили рослини-маркери, що їх науковці медичного університету вирощують на базі своєї лабораторії. За допомогою таких рослин можна оцінювати чистоту довкілля. Також тут є цікаві ідеї створення на базі Яремче реабілітаційного кардіологічного центру та вивчення лікувальних властивостей розсолів Домбровського кар’єру. До речі, ці розсоли мешканці Калуського району вже нині використовують для послаблення болю при остеохондрозі.
Івано-Франківський національний університет нафти та газу акцентував увагу посадовців на наукових розробках щодо зменшення споживання енергетичних ресурсів. Зокрема, спеціалісти цього навчального закладу можуть надавати послуги у здійсненні енергоаудиту систем постачання тепла, води, каналізаційних мереж. Для цього тут є сучасне обладнання та унікальний полігон для випробувань. Також викладачі та студенти можуть давати оцінку, який вплив на навколишнє середовище спричинить будівництво того чи іншого об’єкта, допомогти із землевпорядкуванням, проектуванням біоустановок для утилізації відходів, прогнозуванням зсувних процесів. Особливо голову ОДА зацікавив розроблений науковцями тепловий насос. «Давайте впровадимо цю розробку на Прикарпатті, щоб не купували теплові насоси в Німеччині чи Фінляндії. Це дуже важливо з урахуванням того, що Президент ставить питанням номер один у державі енергозбереження і використання альтернативних джерел енергії», — одразу запропонував Михайло Вишиванюк. Не менше посадовців зацікавила й тема дослідження термальних вод у гірських районах, зокрема Долинському, Верховинському, Надвірнянському. Голова облдержадміністрації доручив створити відповідну програму розробок та провести розрахунки.
Дев’ять наукових проектів у рамках Дня відкритих дверей презентували фахівці Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника. В основному вони стосувалися технології вирощування окремих сільськогосподарських культур, передпосівної обробки насіння, селекції польових культур у ботанічному саду, культивування родіоли рожевої. Представники місцевої влади висловили бажання співпрацювати з університетом задля переробки та утилізації паперових відходів, реалізації програми історико-етнологічних та археологічних досліджень «Старожитності Прикарпаття», маркетингової стратегії розвитку туризму. Голова ОДА зобов’язав уже восени продемонструвати перші напрацювання співпраці місцевої влади з науковцями.
Івано-Франківськ.