Дизентерія, сальмонельоз, гепатит А, ротавірусна інфекція, гельмінтози — це далеко не повний перелік того, на що ризикують захворіти любителі продуктів зі стихійних ринків. Так, минулого року гострі кишкові захворювання на лікарняний відправили майже 100 тисяч українців. І що за «несподіванка»: більшість «смаколиків», що викликали недугу, були придбані саме на стихійних ринках, повідомив учора під час прес-конференції начальник відділу організації державної СЕС України Віктор Ляшко. За його словами, цими днями у країні розпочинається сезон стихійної торгівлі—2012. Традиційно, може побільшати роботи і в лікарів. Щоб цього не сталося, і проблеми зі здоров’ям не попсували прийдешні свята, санепідеміолог вирішив нагадати про всі нюанси так званого харчування з асфальту.
Стихійна торгівля створює загрозу епідеміологічному благополуччю населення. Про це за першої ліпшої нагоди говорять як СЕСівці, так і прості лікарі. Та, попри це, українці чи то з любові до ризику, чи ж просто не цінуючи своє здоров’я, ладні купувати м’ясо, яйця, овочі та фрукти прямо у підземних переходах чи на тротуарах. Напередодні свят до таких «торговельних точок» навіть черги вишиковуються!
— Продукти на стихійних ринках не проходять державну санітарно-епідеміологічну експертизу, — розповідає Віктор Ляшко. — Тому їхня безпечність висновками санітарно-епідеміологічної служби не підтверджується. І ніхто не може гарантувати, що, з’ївши їх, у вас не виникне інфекційне захворювання.
Серед лідерів за небезпечністю — молочні продукти, готові кулінарні вироби, овочі та фрукти. З особливою пересторогою господиням варто ставитися до купівлі м’ясного фаршу. До його складу, окрім свинини чи яловичини, може входити і сальмонела. Та небезпечними продукти часто роблять і умови, в яких вони продаються.
— Більшість стихійних торговельних точок розміщується на великих, часто навіть магістральних вулицях, з насиченим рухом автомобілів. Ми вирішили дослідити вуличний змет (куряву). Результати свідчать, що в ньому є дуже високі концентрації солей важких металів, які мають здатність накопичуватися в організмі. Щоденне споживання продуктів із важкими металами може спричинити отруєння із серйозними наслідками.
А взагалі, всі стихійні ринки знаходяться поза законом. І, в ідеалі, співробітники правоохоронних органів мали б стежити за тим, щоб їх не існувало. Проте... Усім відомо, де такі «точки» існують. Часом їх навіть розганяють. Та за кілька годин усе повертається на круги своя. Тут діє головний закон економіки: попит народжує пропозицію. А отже, і вирішення цього питання не таке й складне: не купуватимуть люди продукти з асфальту — їх там і не продаватимуть.
Тому основна порада від Віктора Ляшка: не купувати харчові продукти на стихійних ринках. Та щоб повністю убезпечити себе від кишкових інфекцій, необхідно обов’язково дотримуватися правил особистої гігієни до та під час приготування їжі. Й обов’язково не порушувати правила приготування: не змішувати сирі м’ясо та рибу, не різати їх одним ножем та на одній дощечці, піддавати продукти гарній термічній обробці тощо. І якщо виникає бодай якась підозра щодо якості страви чи її свіжості, краще пожертвувати їжею. Лікування обійдеться значно дорожче.