За складністю та кількістю залученої техніки — це наймасштабніші навчання в історії незалежної України. 

У заході взяли участь міністр надзвичайних ситуацій України Віктор Балога, голова Дніпропетровської облдержадміністрації Олександр Вілкул, голова Державного агентства лісового та мисливського господарства України Віктор Сівець, представник лісової служби США Річард Ласко. Також на командно-штабних навчаннях з ліквідації лісових пожеж були присутні начальники головних теруправлінь МНС міст Києва, Севастополя та інших областей України. Комплексні навчання з відпрацювання дій під час ліквідації лісових пожеж проходили на базі державного підприємства «Дніпродзержинське лісове господарство». У ліквідації імітованої надзвичайної ситуації взяли участь близько 200 фахівців. До гасіння пожежі на площі 22 гектари було залучено майже 40 одиниць інженерної, військової, спеціальної та пожежної техніки, а також авіацію: гелікоптер МІ-2, гелікоптер МІ-8МТ, єврокоптер та три літаки АН-32П.

— Те, що ми побачили сьогодні, — це один із стандартів, які необхідні нашій державі. Через пару місяців можуть спалахнути лісові пожежі. Торік завдяки злагодженим діям МНС пощастило зменшити кількість лісових пожеж вдвічі. Але нам є ще на чим працювати, — сказав міністр надзвичайних ситуацій Віктор Балога.

— У 2010 році пожежі в Новомосковському районі нашої області було присвоєно найвищий — п’ятий — рівень складності. Упоратися з нею нам допомогли колеги з інших областей України. На сьогодні з обласного та державного бюджетів на техніку для МНС вже виділено понад 4,5 мільйона гривень, і ми продовжуємо роботу в цьому напрямі, — наголосив голова Дніпропетровської ОДА Олександр Вілкул.

Наприкінці навчань Віктор Балога вручив відзнаки та грамоти представникам облдержадміністрації та співробітникам МНС області.