У рамках судових позовів, поданих БТА Банком проти колишнього голови Ради директорів Мухтара Аблязова, Високий суд Англії виніс кілька ухвал (юридичну силу яких було визнано в ряді інших країн), які забороняють проводити будь-які угоди чи операції з будь-якими активами пана Аблязова, незалежно від того, належать вони йому прямо чи побічно. Англійський суд також передав право контролю над активами пана Аблязова та компаніями, через які він ними володіє, міжнародній аудиторській компанії KPMG. Пана Аблязова було недавно засуджено до 22 місяців тюремного ув’язнення за порушення цих ухвал суду, він зараз ховається від правосуддя. У результаті, банк сподівається незабаром одержати судові рішення на загальну суму 5 млрд. дол. США й почати примусові заходи щодо повернення активів пана Аблязова.

БТА Банк вживатиме всі необхідні заходи проти осіб, які допомагають пану Аблязову робити операції зі своїми активами, поки вони є предметом ухвал Високого суду Англії. Ці заходи можуть містити в собі скасування укладених угод і, за необхідності, застосування санкцій, у тому числі позбавлення волі. Заборонені угоди, серед іншого, включають продаж або купівлю активів і прийняття їх як заставу.
Володіння паном Аблязовим активами часто приховане від третіх сторін через використання номінантів. Активи пана Аблязова, розташовані в країнах СНД, включають у собі перелічені нижче (незважаючи на те, що інша особа може бути заявлена як їх спражній власник):
1. Частка в БТА Банк (Україна).
2. Частка в БТА Банк (Грузія).
3. Частка в БТА Банк (Вірменія).
4. Частка в АТ «Темірбанк».
5. Будівельний проект, відомий як «Океанаріум» по вул. Братів Фонченків, м. Москва.
6. Будівельний проект, відомий як бізнес-центр «1812» (також відомий як Поклонна) на Кутузовському проспекті, м. Москва.
7. Частково побудований підземний торговельно-розважальний центр на Павелецькій площі, м. Москва.
8. Земельні ділянки уздовж Калузького шосе, у районі аеропорту Внуково, м. Москва (включаючи кадастрові номери 50:27:002 01 18:0095; 50:27:002 01 18:0100; 50:27:002 01 18:0101; і 50:27:002 01 32:0023 як розділені пізніше або змінені іншим способом).
9. Частка в порту Вітіно на Білому морі, Росія.
10. Частка в підприємстві з видобутку мінеральних порід «Сариджаз», Киргизстан.
11. Частка в родовищі каспійської нафти «Жулдиз», Казахстан.
12. Частка в готелі «Космос», Проспект Миру, 150, м. Москва.
13. Частка в ТОВ «Нова Тютюнова Компанія».
14. Частки в компаніях, що входять у бізнес, відомий як «Євразія логістик».
15. Офісні приміщення за адресою: проспект Миру, 62, м. Москва.
Список, наведений вище, не є вичерпним — повний список можна знайти за адресою: http://www. core. bta. kz/ru/about/assets/.
Пан Аблязов приховував своє володіння активами, використовуючи багатьох людей. БТА вважає, що список цих людей включає (але не обмежується) осіб, які зазначені нижче.
(Будь-який актив, що належать такому номінанту або будь-які продажі або заставне забезпечення відносно активів, пропонованих номінантами, може перебувати, на думку БТА, у власності пана Аблязова або ним володіють від його імені):
1. Сирим Шалабаєв.
2. Салім Шалабаєв.
3. Рінат Батиргарєєв.
4. Олександр Удовенко.
5. Кайрат Садиков.
6. Ерлан Косаєв.
7. Пол Кісреотіс.
Список, наведений вище, не є вичерпним — повний список можна знайти за адресою: http://www. core. bta. kz/ru/about/assets/.
Якщо:
(А) до вас звернуться або вже зверталися у зв’язку з можливою угодою з участю одного із вищевказаних активів, або кожним з перелічених http://www. core. bta. kz/ru/about/assets/, або
(Б) до вас звернуться або вже зверталися хто-небудь із осіб чи компаній, пелічених вище, або будь-які з зазначених за адресою: http://www. core. bta. kz/ru/about/assets/
ВИ ПОВИННІ ПРИПИНИТИ БУДЬ-ЯКІ ПЕРЕГОВОРИ НЕГАЙНО. БТА Банк вживе заходів зі скасування будь-яких операцій за участю вищевказаних активів і домагатиметься прийняття санкцій проти будь-якої особи, що надає допомогу пану Аблязову в угодах із цими активами в порушення постанов Високого суду Англії та вимагатиме від таких осіб відшкодування.
Якщо у вас є підстави думати, що активи, щодо яких до вас звернулися, насправді є власністю пана Аблязова, будь ласка, терміново зв’яжіться з юристами БТА Банку:
У Росії
Марія Яременко або Артем Важенін, тел.: +7 495 9333000, московський офіс юридичної фірми «Hogan Lovells».
У Великобританії
Кріс Хардман, тел.: +44 7296 5878 або Річард Льюіс, тел.: +44 7296 5038, головний офіс юридичної фірми «Hogan Lovells».
В Україні
Роман Марченко, тел.: +380 44 494 1919, юридична фірма «Ільяшев і Партнери».