Футбол. Чемпіонат країни. Прем’єр-ліга. 26-й тур.

6 квітня (п’ятниця). «Волинь» — «Ворскла». 0:0. 4 250 глядачів. Рефері — Грисьо (Львів).
«Арсенал» — «Оболонь». 4:1. 3 828 глядачів. Рефері — Романов (Дніпропетровськ). Голи: Обіде, 8, 64, Кобахідзе, 11, 27 — Месхія, 34.
7 квітня (субота). «Шахтар» — «Динамо». 2:0. 52 207 глядачів. Рефері — Вакс (Сімферополь). Голи: Тейшейра, 56, Ракицький, 81. Вилучено Гармаша, 42 (друге попередження).
«Карпати» — «Металург». 0:2. 6 950 глядачів. Рефері — Абдула (Харків). Голи: Лазич, 34, Чечер, 50.
«Чорноморець» — «Зоря». 2:3. 24 128 глядачів. Рефері — Можаровський (Львів). Голи: Балашов, 75 (п), Велосо, 90+2 — Худзік, 9, Ференчак, 86, 90+4. На 30-й хвилині Рієра («Чорноморець») не реалізував пенальті.
8 квітня (неділя). «Іллічівець» — «Таврія». 0:2. 5 500 глядачів. Рефері — Годулян (Одеса). Голи: Аді, 52, Шиндер, 82.
«Кривбас» — «Олександрія». 1:2. 1 280 глядачів. Рефері — Бойко (Київська область). Голи: Антонов, 69 (п) — Чередниченко, 40, Гавриш, 70. Вилучено Лисицького («Кривбас», 85, друге попередження).
Матч «Металіст» — «Дніпро» відбувся вчора пізно ввечері, коли тираж нашої газети вже надрукували. Тому результат повідомимо в наступному числі.
Перед матчем у Донецьку, котрий, на думку багатьох, мав суттєво вплинути на визначення чемпіона, особливу увагу привертала до себе особа рефері. Дізнавшись, що цю місію доручили сімферопольцю Ваксу, ми, наївні, у своїй газеті написали такі слова: «От тільки б рефері Юрій Вакс не піддався зайвим емоціям і виконував свої обов’язки сумлінно і чітко...»
Незадоволені таким призначенням представники «Шахтаря» влаштували безпрецедентний пресинг на суддю, звинувачуючи його у продинамівських симпатіях. Демонструвалися відеоролики з матчами за участю кримчанина, наводили різну статистику, тим самим піддаючи сумніву вірність такого призначення. І найпотужніше в тому хорі звучав голос наставника «гірників».
І таки залякали, бо, на жаль, нерви у рефері не витримали. Склалося враження, що він вийшов на поле «Донбас Арени» з однією метою — спростувати обвинувачення у прихильності до столичного клубу...
Навіть враховуючи той факт, що серед читачів нашої газети є велика кількість прихильників «Шахтаря», людям із гострим відчуттям справедливості важко утриматись від запитання: а чи є потреба взагалі проводити чемпіонати країни, у яких переможець відомий заздалегідь? Коли у потрібний момент можна легко натиснути на арбітра і змусити його робити все на користь одного з суперників?..
Гості досить успішно почали матч. На перших хвилинах вони вже кілька разів загрожували воротам суперника. Був небезпечний потужний удар Аруни здалеку, потім Ракицькому вдалося заблокувати сильний удар Ярмоленка з лінії карного майданчика. Гусєв під досить гострим кутом наблизився впритул до воріт «Шахтаря», але пробити П’ятова не зміг. Після подачі кутового Вукоєвич зблизька в падінні пробив головою, але не влучив...
І тут почала лунати арія кримського гостя. Вже на 8-й хвилині він карає попередженням Гармаша за ігрове порушення проти Шевчука. Зате промовчав свисток рефері, коли Фернандіньо, не соромлячись, тримав у карному майданчику за футболку Бетао, котрий намагався заволодіти м’ячем. Потім Гюбшман досить грубо атакував Гармаша, але чеху все зійшло з рук.
Потім Фернандіньо відвертим порушенням зірвав перспективну атаку «Динамо» — все нормально з точки зору арбітра. Наступний епізод: Ярмоленко і Мхітарян боролися за верховий м’яч, киянин рук не розставляв (це показав телеповтор), ліктем вірменина не бив, але картку від Вакса заробив. Гусєв набирає швидкість на лівому фланзі, легко випереджає Срну, і той відверто валить динамівця за допомогою рук і корпуса. Які ще сумніви — картка. Але у рефері своє бачення, свої правила.
Кульмінація відбулася на 41-й хвилині. Гармаш при подачі кутового зазнає ушкодження і лежить на траві. Вакс дозволяє лікарям вийти на поле, і вони приводять гравця до тями. Після цього він встає й вибігає за межі поля. За це Вакс показує йому... другу жовту картку.
У рапорті Вакс своє рішення обгрунтував так: «за неспортивну поведінку». І роз’яснив: «перешкода відновленню гри». Хоча на полі під час того епізоду казав зовсім інше.
Зрозуміло, що після такого «мудрого» рішення почалася буча, і в підсумку «Динамо» залишилося ще й без тренера, а Алієв, який готувався вийти на поле, отримав попередження. Таким чином, арбітр «зробив» гру ще в першому таймі. Тоді як «Динамо» не дозволяло «Шахтареві» здійснювати задумане — навпаки, у першій половині гри за моментами кияни мали перевагу.
Спробували гості діяти в такому ключі й після відпочинку. Але важко було щось зробити. Варто сказати, що і в другому таймі Вакс не поспішав карати господарів за грубу гру...
Ось як прокоментував ситуацію з вилученням Гармаша екс-арбітр ФІФА Мирослав Ступар з Івано-Франківська.
— Не побачив жодного аргументу для винесення попередження, — сказав він. — Правила гри ФІФА чітко регламентують подібні моменти, пов’язані з наданням медичної допомоги футболістові в межах поля. Якщо рефері дозволяє клубним лікарям з’явитися на поле, то гравець зобов’язаний залишити його межі. Відповідно до правил футболіст одержить жовту картку у тому випадку, якщо не піде з поля для надання йому медичної допомоги. Повернутися на поле гравець може в будь-якому місці бокової лінії, але тільки з дозволу арбітра. Це стосовно правил гри.
Виходячи із цього, залишається незрозумілим, чим керувався арбітр, пред’являючи жовту картку гравцеві, який залишив поле після надання йому медичної допомоги. Адже, судячи з телевізійної картинки, Гармаш одержав попередження саме за межами поля.
Єдине, що могло вплинути на подібне рішення арбітра: гравець «Динамо» залишив поле через бокову лінію, а не лицеву, котра була ближче до нього. У такому випадку можна розцінити рішення рефері як покарання за затримку часу. Але це малоймовірно, бо у правилах не зазначено, де само гравець має вийти за межі поля. Арбітр мав проконтролювати, що футболіст залишив поле, після чого дозволити П’ятову ввести м’яч у гру...
P. S. — Після поразки виходить, що «золоті» перегони починаються спочатку? — запитали в Юрія Сьоміна.
— Вони залишалися б гострими за будь-якого результату. Тепер нам важливо зберегти характер і бойовий дух до самого фінішу. Ну й, звичайно, щоб нас у кожному поєдинку підтримували вболівальники. Не сумніваюся, що наші суперники, з якими залишилося зіграти у чемпіонаті, будуть націлені на «Динамо» з подвоєною мотивацією. Але нам до цього не звикати...
Фото Євгена КРАВСА (спеціально для «Голосу України»).
«Карпати» програли донецькому «Металургу» і опинилися на останньому рядку турнірної таблиці.