Але для цього старенька має переказати невелику суму — 90 гривень. Правоохоронці припускають: довірливих громадян заманюють у чергову аферу
Внук бабусі Ганни з одного із сіл Калинівського району привіз з Вінниці папірець. Перед тим, як показати його, запитав у старенької, скільки їй платять за те, що здала в оренду свою земельку. Хоча й без того знав: бабуся отримує два мішки зерна, два літри олії й п’ять кілограмів круп. Цього року, щоправда, орендар розщедрився ще й на цукор. До чаю вистачить, а щоб варення зварити — мало. І це за майже два гектари зданої в оренду землі!
— Бабусю, забери свою земельку і здай її за нормальну платню, — сказав онук, подаючи в руки папірець. Мабуть, для того, щоб старенька на дотик відчула можливість заробляти справжні гроші, а не сльози, як часто каже сама.
— Ти ж знаєш, що я такі дрібні букви не прочитаю, — відповіла бабуся. — Читай вголос.
Великими літерами російською мовою бажаючих закликали здати землю в оренду і отримувати за ділянку 1600 гривень щомісяця. У декількох місцях тексту надруковані заклики на кшталт: «Здай в оренду — отримай гроші!», «Не ходіть по грошах — візьміть свої гроші». Автори листа нагадують селянам, що їхня земля коштує дорожче, насправді платять за неї дуже мало.
— Українська земля дуже родюча, а українські люди дуже гостинні, тому багато іноземців бажають орендувати екологічно чисті земельні ділянки українців, — йдеться в тексті. — Ми постараємося, щоб вони дізналися про них з Інтернету.
На запитання бабусі, що для цього треба, внук сказав: «Треба тільки переказати 90 гривень, щоб розмістили інформацію про ділянку на сайті. Хіба це гроші нині?» Більше того, хлопець розповів, що вже зв’язувався по телефону з тими, хто поширює такі оголошення. Уточнив, на яких сайтах розміщуватимуть інформацію.
— Мені сказали, що повідомлення прочитають на трьох англійських і одному французькому сайті, — з радістю повідомив внук, чим ще більше заінтригував стареньку. По виразу обличчя бачив, що бабуся справді задумалася, чому б не отримувати за свої гектари більше, ніж нині. Є ж люди, які не скупитимуться, як наші скупердяї.
— Ану читай ще раз, — звернулася до внука. Перший раз якось повз вуха пролетіли слова про те, що автори оголошення застерігають гостинних і довірливих українців стерегтися шахраїв. Мовляв, з’явилося чимало охочих надурити селянина. А тут все прозоро, є телефон, контактна особа, вона будь-якої години дня і ночі відповідає на дзвінки.
Довірлива бабуся Ганна вже яку ніч не може спокійно заснути після внукового читання. Каже, що розумом усвідомлює, що це може бути брехня. «А з другого боку, ніби хтось мене підштовхує, і каже, а ти спробуй, а може, й справді матимеш більше, ніж маєш, — ділиться думками жінка. — У нас все сльози. Нині від того, що дають жменю зерна, а обдурять — теж плакатиму». Як каже жінка, в селі обов’язково знайдуться люди, які перерахують гроші. «Бо ми дуже довірливі, декому, хоч кіл на голові теши, а він своє знає...»
 
Вінницька область.
КОМЕНТАР
Анна ОлІйник, підполковник міліції, керівник сектору зв’язків з громадськістю УМВС України у Вінницькій області:
— Справа, яку пропонують селянам, не містить в собі відповідальності сторін. Незрозуміло, за що саме людині пропонують сплатити 90 гривень. Жодного аргументу про те, на чому базується обіцянка виплачувати по 1600 гривень щомісячно. Не роз’яснено, чому визначена саме така сума. Адже земельні ділянки різні і за якістю ґрунтів, і за місцем їх розташування тощо. Відповідно й плата має бути різна. Крім реквізитів, куди треба переказувати гроші, жодної іншої інформації про отримувача коштів.
Людям пропонують переказувати гроші добровільно. Після цього тільки вони самі й ніхто більше не несе відповідальності за вчинені дії. А це — очевидна ознака шахрайської оборудки, мета якої — видурити в людей гроші.
Тому застерігаємо власників земельних паїв не піддаватися на такі пропозиції і не віддавати будь-кому свої кошти.