Дванадцята Національна виставка «Енергопром-2012» відбулася в Експоцентрі «Метеор» у Дніпропетровську. Експозиція, що стала однією з наймасштабніших за останні роки, була присвячена новим можливостям та сучасним технологіям в галузі енергозбереження.

Разом із головою Дніпропетровської обласної ради Євгеном Удодом виставку як почесний гість відвідала Директор Регіональної місії Агентства США з міжнародного розвитку (USAІD) в Україні, Білорусі та Молдові пані Джаніна Ярузельські.

— Підвищення енергоефективності у всіх сферах економіки, житлово-комунальному господарстві, в соціальній сфері — один з найважливіших і актуальних напрямів у розвитку держави, — зазначив під час виступу Євген Удод. — І також один з ключових напрямів у роботі обласної влади Дніпропетровщини.

Влада регіону активно залучає в цій роботі досвід і ресурсну підтримку міжнародних фондів та організацій. Одним з показових прикладів такої співпраці є проект «Чиста енергія: партнерство для майбутнього Дніпропетровщини», що реалізується Дніпропетровською обласною владою спільно з Фондом «Східна Європа» за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAІD). У березні 2012 року відбулося урочисте підписання Протоколу про наміри щодо його реалізації.

Цей проект дає змогу максимально посилити потенціал місцевих органів влади, громад та бізнесу в реалізації стратегій і конкретних проектів з енергозбереження та використання альтернативних джерел енергії. За минулий рік у рамках проекту в шести районах (Павлоградському, Межівському, Петриківському, Софіївському, Томаківському та Дніпропетровському) утеплили фасади дитячих садків та бібліотек, виконали реконструкцію вуличного освітлення. Додатково реалізовано демонстраційні проекти у двох містах області: в павлоградському дитячому садку №47 впроваджена система підігріву води в басейні за рахунок сонячної енергії та проведена модернізація системи опалення з використанням енергоефективних технологій; у Зеленодольську виконана реконструкція вуличного освітлення.

— Перед енергетичним сектором України стоїть багато викликів: низька ефективність використання енергії, висока вразливість до коливань цін та залежність від імпорту. Особливо відчутно це в житлово-комунальному господарстві. Ось чому дуже важливо продовжувати впроваджувати енергозберігаючі технології та підвищувати обізнаність громадськості щодо цієї проблеми, — відзначила пані Джаніна Ярузельські у своєму виступі під час відкриття виставки.

Фото прес-служби обласної ради.

Голова Дніпропетровської обласної ради Євген Удод (ліворуч) та пані Джаніна Ярузельські відкривають виставку «Енергопром-2012».