Екс-голову Львівського апеляційного адміністративного суду Ігоря Зварича доправили до колонії на Чернігівщині для відбуття десятирічного покарання. Правосуддю знадобилося понад три роки, щоб довести провину затриманого за хабарництво «колядника». Захист має намір подавати касаційну скаргу, бо з вироком не згодні ні засуджений, ні адвокати, та й взагалі Ігор Зварич не визнає своєї вини.

Справедливість ніби восторжествувала, але запитання залишаються. Кілька місяців співробітники управління СБУ у Львівській області вели зйомки того, що відбувалося в кабінеті голови суду, юрисдикція якого поширюється на західні області. Зафіксували, як служителі Феміди приносили хабарі й звітували, як розважалися, як пакували стоси доларів.

Після вироку ми поставили львівським адвокатам одне запитання: що змінилося? У відповідь почули одне слово: нічого. Тільки службовці стали обережнішими. Але надівають почесні мантії — й через рік-два купують нові квартири та шикарні автомобілі. Та й ті, хто заносив у кабінет Зварича долари, продовжують працювати. Минулого року оперативники СБУ вилучили 400 тисяч гривень у кабінеті одного з «вартових закону». Данину в пакеті заніс адвокат. На що суддя спокійно відповів: «Хлопці, я тих грошей не торкався». Гучна справа чомусь затихла.

Згідно із соціологічними опитуваннями суди в нашому суспільстві залишаються найбільш корумпованими інституціями. У прокуратурі області проаналізували кримінальні справи проти правоохоронців. Виявилося, що за хабарництво найчастіше отримують умовні строки покарання.

Львів.