Погоджувальна рада
До порядку денного сесії на нинішній пленарний тиждень за пропозиціями парламентських комітетів і депутатських фракцій внесено 104 питання. З вівторка, 10 квітня, парламент розпочне розгляд нової редакції Кримінального процесуального кодексу України у другому читанні, до якого внесено понад чотири тисячі поправок. Депутати вирішили працювати над цим системним документом стільки часу, скільки знадобиться. Цього тижня також має відбутися голосування за призначення Голови Рахункової палати. Глава парламенту вніс кандидатуру Романа Магути, голови правління Ощадбанку.
Партія регіонів, повідомив лідер фракції Олександр Єфремов, отримала листа від керівників Євросоюзу, які позитивно оцінюють відносини гілок влади у роботі над змінами до КПК і сподіваються, що такою ж плідною буде співпраця у рамках конституційної реформи та конституційної асамблеї.
За інформацією уряду, завершується доопрацювання змін до цьогорічного бюджету, спрямованих на виконання соціальних ініціатив Президента, і парламентарії сподіваються якнайшвидше їх отримати для ознайомлення. «Будь-які питання, спрямовані на поліпшення життя людей, підтримуватимуться у парламенті», — підкреслив О. Єфремов. Регіонали також наполягають на розгляді законопроекту про скасування депутатської недоторканності.
Фракція «БЮТ-«Батьківщина» заявила, що керівники Генпрокуратури Віктор Пшонка і Ренат Кузьмін повинні негайно піти у відставку, що ініціюватиме збір підписів депутатів за їхню відставку, а також створення ТСК щодо подій 1995—1996 років — убивств депутатів Євгена Щербаня та Євгена Кушнарьова. За словами лідера фракції Андрія Кожем’якіна, заяви Генпрокурора В. Пшонки та його заступника Р. Кузьміна засвідчили, що прокуратура перестала виконувати свої функції і стояти на сторожі закону, обвинувачуючи лідерку опозиції Ю. Тимошенко у вбивстві з метою довічно утримувати її у в’язниці. «Цими заявами ігноруються права людини та принцип презумпції невинності», — сказав А. Кожем’якін. Бютівці також наполягають на негайному розгляді законопроекту № 1072 В. Швеця про декриміналізацію статей, за якими засуджено Ю. Тимошенко, та парламентської постанови про виконання резолюції ПАРЄ щодо України.
Голова Верховної Ради зауважив, що парламент може звернутися до Генпрокурора з проханням заслухати його звіт, а проект постанови про план заходів щодо реалізації положень висновків та резолюцію ПАРЄ заплановано до розгляду в другому читанні у середу.
Микола Мартиненко заявив, що фракція «НУ—НС» категорично виступає проти внесення нині будь-яких змін до виборчого закону, які зареєстровані у парламенті, зокрема, щодо змін виборчих округів у Києві. А також наполягає на ухваленні законів про амністію у 2012 році, яка поширюватиметься на неповнолітніх, жінок, інвалідів та ін. Натомість В. Литвин запевнив, що жодного законопроекту про внесення змін до закону про вибори народних депутатів не зареєстровано. А рішення Конституційного Суду є рішенням прямої дії, і його треба виконувати.
Фракція КПУ, поінформував її лідер Петро Симоненко, вимагає розгляду законопроектів про компенсацію вкладів в колишньому Ощадбанку СРСР, про відновлення смертної кари, про посилення кримінальної відповідальності за наругу над пам’ятниками борців із фашизмом та нацизмом, про соціальний захист молодих спеціалістів, які працюють на селі, про податок на розкіш.
Фракція Народної партії, зауважив її лідер Ігор Шаров, підтримує пропозиції глави парламенту щодо зміни назви Кримінального процесуального кодексу та його розгляду в парламенті стільки часу, скільки буде необхідно. На думку І. Шарова, питання про виконання соціальних ініціатив треба розглядати комплексно — не лише пропозиції від уряду, а й усіх суб’єктів законодавчих ініціатив, у тому числі й народних депутатів.
Депутатська група «Реформи заради майбутнього», за словами Володимира Каплієнка, наполягає, щоб у новому КПК було збережено принципи презумпції невинності, можливість застави, обмеження дій слідчих тощо.
Під час години запитань до уряду депутати з різних фракцій запропонували заслухати міністра внутрішніх справ та голову Державної пенітенціарної служби щодо системи виконання покарань та ситуації у вітчизняних колоніях. Комітет з питань свободи слова та інформації запропонував продемонструвати у Верховній Раді фільм про Київське СІЗО.
Постійний представник Президента у парламенті Юрій Мірошниченко висловив сподівання, що цього тижня новий Кримінальний процесуальний кодекс буде ухвалено в цілому.
Глава парламенту Володимир Литвин зауважив, що минулого тижня під час роботи в комітетах деякі комітети не провели жодного засідання, і закликав комітети активніше працювати над законопроектами.
На початку засідання депутати вшанували хвилиною мовчання пам’ять загиблого народного депутата України Ігоря Головченка, обраного від Блоку Литвина.
Депутати з усіх фракцій закликали нинішнього тижня напередодні Великодня бути стриманими та толерантними, працювати злагоджено.
Фото Олександра КЛИМЕНКА.
Інші фото з цієї події шукайте в фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.
Володимир Макеєнко, Валерій Сушкевич.