Як ми вже повідомляли, Камінь-Каширський район на Волині з робочою поїздкою відвідав Перший заступник Голови Верховної Ради України Адам Мартинюк.

Програма перебування Адама Мартинюка в Камінь-Каширському районі була дуже напружена. За два дні він відвідав майже два десятки населених пунктів. Мало того, в кожному побував на двох, трьох і навіть чотирьох об’єктах. У селі Боровне Адам Іванович не міг обминути місцеву школу, побудовану ще в довоєнний період. Цікава за архітектурою споруда потребує коштів на заміну вікон, частини дверей, утеплення фасаду. Візит високого київського гостя дасть змогу розв’язати ці проблеми. Ще один чудовий подарунок незабаром отримають мешканці цього мальовничого села. У місцевому Свято-Різдво-Богородичному храмі з’явиться новий іконостас. Тепліше і затишніше стане в сільському клубі, де замінять вікна.

У селі Оленине Адама Мартинюка привітали фольклорні колективи «Дубровойка» і «Бабусині внуки». Подякувавши за прекрасні пісні, Адам Іванович пообіцяв що допоможе замінити в культосвітній установі вікна і двері. У селі Грудки відбулася зустріч із багатодітними жінками, яким Перший заступник Голови Верховної Ради вручив 29 посвідчень матері-героїні.

У місті Камінь-Каширський Адам Мартинюк відвідав навчально-виховний комплекс «Школа-гімназія №2». Тут уже багато років стоїть недобудований плавальний басейн. Споруда руйнується. Тож Адам Іванович пообіцяв насамперед облаштувати покрівлю, щоб зберегти її, а згодом і добудувати. В селі Підцир’я, яке підпорядковане міській раді, оглянули садок №3, де замінено старі вікна на нові енергозберігаючі. Цікавою була поїздка в село Бузаки. Там є серйозна проблема зі шкільними приміщеннями. Навчальний заклад розташований в одноповерховій тісній будівлі, найстаріша частина якої споруджена ще в 1929 році як початкова школа. Потім її ще двічі добудовували, але щоразу робили стільки, на що вистачало коштів. Щоб якось допомогти сільській громаді, Адам Іванович посприяв у придбанні колишньої контори колгоспу, яка вже багато років пустує. Тож є можливість до осені облаштувати в приміщенні кілька класних кімнат. Київський гість відвідав будівлю типового дитячого садочка, який через  безгосподарність було знищено. Тепер за підтримки Адама Мартинюка приміщення ремонтують, і вже цього року там зможуть нарешті оселитися ті, для кого воно зводилося. Тепліше стало і в фельдшерсько-акушерському пункті Бузак, де замінено вікна.

Ще один дитячий садочок цього року відкриє двері в селі Нуйно. Тут за допомогою Першого заступника Голови Верховної Ради реконструюється колишній пришкільний інтернат. Роботи йдуть високими темпами, тож Адам Іванович, оглянувши споруду, залишився задоволений працею будівельників Луцької ПМК-19. Цей садочок стане одним із найкращих в області, вважає народний обранець. «Хай у ваших оселях завжди буде тепло і затишно», — побажав він, відкриваючи того ж дня вуличний газопровід в селі Нуйно.

У найбільшому в районі селі Раків Ліс А. Мартинюк побував на новому кладовищі, де за його підтримки споруджується капличка. Поки що залито лише фундамент, однак будівельники обіцяють, що за ними затримки не буде. З’явилася надія в мешканців цього приміського села на облаштування тротуарної доріжки до районного центру. Адже пішоходи, особливо у нічний час, тут завжди наражалися на небезпеку. Траплялися і трагічні випадки.

Змістовні були зустрічі Адама Мартинюка з місцевими жителями також у селах Клітицьк, Гута-Боровенська, Залісся, Ворокомле, Пнівне, Брониця, Полиці, Нові Червища, Волиця, Фаринки та інших. На місці вирішено багато соціальних питань.

 

Волинська область.

Фото автора.

У селі Боровне Адам Мартинюк не вперше, тож проблеми його мешканців знає з перших уст.