Парламент нового скликання у своїй діяльності стикатиметься з правовими колізіями, які виникатимуть через повернення до Конституції 1996 року. Адже у відповідність до Основного Закону й досі не приведено низку законодавчих актів, зокрема Регламент Верховної Ради. Спрогнозувати, як будуватиметься внутрішня парламентська діяльність, спробували експерти Національного інституту стратегічних досліджень. Вони провели опитування серед провідних вітчизняних науковців та політичних оглядачів.

На думку більшості експертів, застосування мажоритарної складової призведе насамперед до ускладнення структуризації Верховної Ради. Оскільки депутати, що прийшли не за партійними списками, змінюватимуть свою політичну орієнтацію та поведінку ситуативно. Тож сталої більшості, швидше за все, не буде, навпаки, відчуватиметься загострення політичної боротьби.
Із цією тезою погоджується й народний депутат Олег Зарубінський (Народна партія). На його думку, наступний парламент буде конфронтаційним, навіть більше за шосте скликання.
Водночас політик не виключив укладання угоди про парламентську більшість, прагнення зафіксувати яку буде з самого початку каденції народних депутатів.