Чергову акцію протесту проти бездіяльності правоохоронців провела днями столична громадськість (на знімку). Організатори й учасники акції — активісти «Дорожнього контролю» та близько 100 небайдужих громадян — пікетували будівлю Міністерства внутрішніх справ. Приводом до проведення мітингу стало побиття керівника цієї громадської організації Ростислава Шапошнікова. Про цей жахливий випадок «Голос України» (від 31.03.2011 року) вже розповідав.

Над колоною людей лунали гасла: «Знайдіть винних», «Нам не потрібний такий захист», «Ростислав, ми з тобою!» Їх скандували із неабияким запалом. Адже людей не тільки обурив напад на лідера організації, а й хід розслідування цієї справи. Мовляв, міліція ще й досі не знайшла нападників. І надії знайти злочинців по гарячому сліду майже не залишилось.

— Останнім часом Ростислав провів низку операцій, які зачепили інтереси багатьох працівників МВС. «Дорожній контроль» оприлюднив інформацію про ситуацію, коли інспектор ДПС у Запорізькій області фальсифікував протоколи правопорушень. Також Шапошніков вів боротьбу з незаконними штрафмайданчиками, і цим зіпсував комусь дуже прибутковий бізнес, про який МВС не могло не знати. В нас є підозри, що вартові порядку причетні до побиття. Нині напад на керівника організації не перестає бути злочином. Перед законом усі рівні, й обов’язок міліції — знайти винуватців», — розповів один із мітингувальників Олександр.

До учасників акції протесту вийшов начальник департаменту зв’язків із громадськістю ГУ МВС України Володимир Поліщук. Він сказав, що міліція проводить слідчі дії з приводу нападу на Ростислава Шапошнікова. За словами В. Поліщука, версія про причетність працівників міліції нині перевіряється, і якщо вона підтвердиться, винні будуть обов’язково покарані.

Нагадаємо, «Дорожній контроль» постійно проводить рейди, фіксуючи порушення в роботі вартових порядку. Активісти організації переконують: останнім часом працівники ДАІ безпідставно застосовують фізичну силу. Принаймні такий випадок днями стався на Вінниччині. Колишній інспектор, який торік нагрубив водієві і став «зіркою» Інтернету, відзначився знову — тепер постраждала інша людина. Після сюжету в Інтернеті із зображенням даішника, котрий намагається відібрати мобільний у водія і погрожує запхати слухавку в одне місце, доблесного вартового порядку звільнили з ДАІ. Однак його напарник у званні майора продовжує нести службу. І, схоже, правоохоронці підтримують зв’язки. Адже нещодавно вони ввечері були разом під час пригоди, що сталася з головним бухгалтером Гайсинського лінійно-виробничого управління магістральних газопроводів «Укртрансгаз» Станіславом Копильським.

36-річний Станіслав Копильський ішов з роботи додому разом із сусідом і колегою Віталієм Ціпотаном. До подвір’я їхнього будинку на вулиці Карла Маркса, 61 веде вузький проїзд. Чоловіки кажуть, що саме тут часто можна побачити міліцейську машину. Інспектори облюбували для себе схованку. Водії їх тут не бачать, зате міліціонерам добре видно транспорт на головній дорозі. Того вечора міліцейська машина знову стояла у вузькому проїзді. За словами Станіслава, коли її обходили, він розмовляв по телефону з дружиною.

— Міліціонери, очевидно, подумали, що ми фотографуємо їхнє авто, — каже Станіслав. — Несподівано із салону вийшов майор і запитав про те, яке маю право знімати службовий автомобіль? Я не встиг відповісти, як він вирвав із рук слухавку. На прохання її повернути, майор сказав, що нічого він у мене не брав. А коли я підійшов ближче до міліціонера і вдруге повторив, щоб віддав телефон, то отримав удар кулаком в обличчя.

— Я просив не бити Станіслава, — каже його товариш Віталій Ціпотан. — В цей момент звідкись взявся колишній напарник майора. Знаю, що його звільнили з ДАІ після ролика в Інтернеті. Гайсин — містечко невелике, тут багато хто знає один одного. Колишній інспектор теж ударив Станіслава. Потім на мого товариша надягнули наручники й забрали в міліцію.

Синці на обличчі, надщерблені зуби — ці сліди побоїв було видно, як то кажуть, неозброєним оком. Крім того, після обстеження, в тому числі на апараті УЗД, лікарі встановили збільшення печінки, пошкодження лівої руки біля суглоба, струс мозку (цей діагноз підтвердили і в обласній лікарні). Такі сліди зафіксовано в історії хвороби Станіслава Копильського, уточнює юрисконсульт підприємства, на якому працює постраждалий, Олег Омельченко. Він тепер представляє інтереси потерпілого. Травмованому чоловікові одразу призначили лікування.  До речі, його він оплачує з власної кишені. І це за умови, що в чоловіка сім’я, двоє дітей, одна дитина тільки-но почала ходити.  Про все, що сталося, Станіслав детально описав у заяві до обласної прокуратури й обласної міліції.

Тим часом 

О. Омельченко звернув увагу на запис у лікарняному листі. За його словами, там зазначено, що зафіксовані травми лікарі пов’язують з... алкогольним сп’янінням пацієнта.

— Запис про алкогольне сп’яніння робиться в листку непрацездатності тільки тоді, коли є прямий зв’язок між тим, що потерпілий отримав травми через алкоголь, — уточнює юрисконсульт. — Так визначено спільним наказом Мінохорони здоров’я, Міністерства праці й соціального захисту населення. Є також наказ МОЗ, яким затверджено порядок видачі листка про тимчасову втрату працездатності. В цьому документі зазначено, що травми з причини алкоголю встановлює комісія. У даному разі взагалі незрозуміло, на підставі чого обстежували потерпілого на алкоголь. Адже протоколу про притягнення до адміністративної відповідальності не було складено. А без такого документа не робиться огляд наркологом.

Олександр ПЕКНИЙ, Віктор СКРИПНИК.

Вінниця-Київ.

Фото надано ГО «Дорожній контроль».

КОМЕНТАР

Анна Олійник, керівник сектору зв’язків із громадськістю обласної міліції:

— 22 березня прокуратура Гайсинського району, розглянувши матеріали перевірки за фактом отримання тілесних ушкоджень жителем м. Гайсин, винесла постанову про відмову в порушенні кримінальної справи стосовно працівника Гайсинського РВ УМВС у зв’язку з відсутністю в його діях складу злочину, передбаченого ст. 364 КК України (зловживання владою або службовим становищем).

Валерій Горбатюк, начальник відділу прокуратури Вінницької області:

— 26 березня заступник прокурора області скасував постанову прокуратури Гайсинського району у відмові порушити кримінальну справу стосовно працівника Гайсинської міліції і направив матеріали для додаткової перевірки. Підставою для такого рішення є той факт, що перевірка проведена не в повній мірі. Зокрема, не в повній мірі досліджено матеріали про наявність фізичних ушкоджень, завданих заявнику Копильському, експертизою не визначено ступінь їх важкості. Протягом десяти днів прокуратура Гайсинського району зобов’язана завершити перевірку і прийняти обґрунтоване рішення.