У Донецьку розкрито діяльність організованої злочинної групи, яка займалася поширенням психотропних речовин. Наркотики продавалися під виглядом курильних сумішей та... засобів для чищення кальянів. «Крім обласного центру, де діяли десять точок продажу, незаконна торгівельна мережа охоплювала територію Макіївки та Харцизька. Злочинне угруповання мало чітку ієрархію, розподіл ролей, використовувало форми конспірації, із членам групи проводився інструктаж та стажування», — розповів деталі начальник відділу нагляду за дотриманням законів спецпідрозділами та іншими закладами, які ведуть боротьбу з організованою злочинністю прокуратури області, Михайло Сакун.

Торговельні точки, де реалізовувалися наркотичні речовини, діяли в центрі міста. Товар іменувався замасковано: «солі для чищення кальянів», «солі для чищення вихлопних труб» тощо. Учасник групи — мешканець одного із прикордонних міст України — купував суміші на місці та переправляв до Донецька автобусами різних компаній. У шахтарській столиці в підпільній лабораторії привезений порошок змішували для збільшення кількості та маси з відповідними за консистенцією лікарськими препаратами. Отримана суміш фасувалася в пакети по 0,25 грама. В кожному кіоску були підроблені копії проведених експертиз товару, які нібито підтверджували його якість та легальність. Для «зручності» покупців точки працювали цілодобово.

За попередніми підрахунками, які озвучив начальник управління з боротьби з організованою злочинністю ГУМВС України в Донецькій області Олексій Дікій, місячний обіг грошових коштів цього угруповання становив близько трьох мільйонів гривень. Лідером виявився 24-річний мешканець обласного центру. Отримані кошти він розподіляв між «підлеглими», а частину залишав для придбання наступної партії.

До складу групи входили 22 особи, із них 14 — жінки-реалізатори віком від 19 до 62 років. Усі вони перебували в курсі особливостей «бізнесу» й ретельно дотримувалися заходів конспірації. У кіосках лежали письмові інструкції, як слід поводитися в разі перевірки. В тому числі — куди і як зсипати психотропні речовини, якщо уникнути небажаного візиту контролерів чи правоохоронців не вдалося. Самі ж кіоски були схожі на амбразуру: віконце постійно зачинене, а гроші покупець передавав через невеликий отвір у металевих дверях.

Вартість вилученого за цінами «чорного ринку» — понад півтора мільйони гривень.

Мал. Миколи КАПУСТИ.