ПОСТАНОВА

Верховної Ради України
У 2012 році виповнюється 190 років з дня народження основоположника гуцульської плоскої різьби Юрія Шкрібляка. Його різьблені шедеври, що експонувалися на численних міжнародних і вітчизняних виставках та відзначалися найвищими нагородами, знаходяться у найпрестижніших музеях України та багатьох зарубіжних країн.
Враховуючи визначний внесок Юрія Шкрібляка у народне мистецтво України та популяризацію художнього деревообробництва як феномену української матеріальної культури, Верховна Рада України постановляє:
1. У 2012 році урочисто відзначити 190-річчя з дня народження Юрія Шкрібляка, класика українського різьбярства.
2. Рекомендувати Кабінету Міністрів України:
у місячний термін з дня прийняття цієї Постанови утворити організаційний комітет з підготовки та проведення заходів щодо відзначення 190-річчя з дня народження Юрія Шкрібляка, класика українського різьбярства;
у двотижневий термін з дня утворення зазначеного організаційного комітету розробити та затвердити план заходів, пов’язаних з відзначенням 190-річчя з дня народження Юрія Шкрібляка, класика українського різьбярства, передбачивши, серед іншого, виставку різьбярства, вернісаж гуцульських ліжників «Барвограй», майстер-класи, виставку-ярмарок виробів художніх ремесел.
3. Рекомендувати Державному комітету телебачення і радіомовлення України організувати висвітлення в засобах масової інформації заходів, що проводитимуться у зв’язку з відзначенням 190-річчя з дня народження Юрія Шкрібляка, класика українського різьбярства.
4. Запропонувати:
Українському державному підприємству поштового зв’язку «Укрпошта» видати серію поштових марок, присвячених відзначенню 190-річчя з дня народження Юрія Шкрібляка, класика українського різьбярства;
Президії Національної академії наук України передбачити проведення відповідними академічними інститутами разом із Прикарпатським національним університетом імені Василя Стефаника на базі Яворівського центру народного мистецтва «Гуцульська ґражда» Всеукраїнської науково-практичної конференції «Феномен українського художнього деревообробництва».
5. Контроль за виконанням цієї Постанови покласти на Комітет Верховної Ради України з питань державного будівництва та місцевого самоврядування, Комітет Верховної Ради України з питань культури і духовності.
6. Ця Постанова набирає чинності з дня її прийняття.
Голова Верховної Ради України В. ЛИТВИН.
м. Київ,
22 березня 2012 року.
№ 4605-VІ.