ПОСТАНОВА

Верховної Ради України
 
У 2012 році наша країна, її громадяни, як і всі прогресивні країни нашої планети, що боролися проти фашизму та засудили його як ганебне явище, відзначатимуть 19-20 травня 70-ту річницю з дня завершення героїчної оборони м. Керчі, 4-14 липня — 70-ту річницю з дня завершення героїчної та багатостраждальної оборони м. Севастополя.
У червні-липні 1942 року 80 000 захисників Севастополя прийняли свій останній бій у місці розташування 35-ї берегової батареї.
Безсмертний подвиг та приклад оборонців Керчі, Севастополя — взірець мужності, відданості наших дідів, батьків, матерів, громадян своїй Батьківщині, принципам свободи, братерства, патріотизму та героїчної боротьби з чумою 20-го століття — фашизмом.
В умовах будівництва сучасної Української держави, з метою створення потужного духовного підґрунтя майбутнього країни, постає питання щодо посилення уваги до збереження історичної пам’яті нашого народу, шани та глибокої поваги перед нашими батьками та дідами, патріотичного виховання молоді, яке повинне базуватися на кращих прикладах, традиціях історії нашої держави, одним із яскравих прикладів яких і є героїчна боротьба під час Великої Вітчизняної війни захисників Керчі і Севастополя.
Враховуючи непересічне значення героїчної боротьби міст Керчі та Севастополя, їх захисників у захисті країни від німецько-фашистських загарбників, їх мужність та героїзм, а також велике значення у патріотичному вихованні багатьох поколінь наших громадян, сучасної молоді, відповідальність нашого суспільства за молоде покоління — майбутнє України, Верховна Рада України постановляє:
1. Відзначити в 2012 році на державному рівні 70-ту річницю завершення героїчної оборони міст Керчі і Севастополя у 1942 році.
2. Рекомендувати Кабінету Міністрів України:
у двотижневий термін з дня прийняття цієї Постанови утворити організаційний комітет з підготовки та проведення заходів щодо відзначення на державному рівні 70-річчя героїчної оборони Керчі та Севастополя від німецько-фашистських загарбників у 1942 році;
у двотижневий термін після утворення зазначеного організаційного комітету розробити та затвердити план заходів щодо відзначення на державному рівні 70-річчя героїчної оборони Керчі та Севастополя від німецько-фашистських загарбників у 1942 році, вирішити питання щодо фінансового та матеріально-технічного забезпечення цих заходів;
з метою патріотичного виховання сучасної молоді забезпечити організацію екскурсій до Музейного історико-меморіального комплексу Героїчним захисникам Севастополя «35-та берегова батарея»;
у містах-героях Керчі та Севастополі забезпечити організацію проведення тематичних уроків патріотичного виховання молоді у навчальних закладах І-ІV рівнів акредитації.
3. Контроль за виконанням цієї Постанови покласти на Комітет Верховної Ради України з питань соціальної політики та праці, Комітет Верховної Ради України у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів та Комітет Верховної Ради України з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму.
4. Ця Постанова набирає чинності з дня її прийняття.
Голова Верховної Ради України В. ЛИТВИН.
м. Київ,
22 березня 2012 року.
№ 4610-VІ.