Футбол. Ліга Європи. 1/4 фіналу. Матчі у відповідь. 5 квітня. «Валенсія» (Іспанія) — АЗ (Нідерланди, Алкмар). 4:0 (перший матч — 1:2). «Атлетік» (Іспанія, Більбао) — «Шальке-04» (Німеччина, Гельзенкірхен). 2:2 (4:2). «Ганновер-96» (Німеччина) — «Атлетіко» (Іспанія, Мадрид). 1:2 (1:2).

«Металіст» (Україна, Харків) — «Спортинг» (Португалія, Лісабон). 1:1. Голи: ван Вольфсвінкель, 44, Крістальдо, 56. На 64-й хвилині Гав’єр не реалізував пенальті. Перший матч — 1:2.
«Металіст»: Горяїнов, Вільягра, Обрадович, Березовчук, Пшеничних (Бланко, 86), Гав’єр, Торрес (Марлос, 71), Соса, Едмар (Девич, 46), Крістальдо, Тайсон. Тренер — Мирон Маркевич.
«Спортинг»: Патрісіу, Полга, Інсуа, Перейра, Шандао, Схарс, Ізмайлов, Фернандес (Нето, 59), Капель (Евалдо, 83), Мартінш (Андре Сантуш, 71), ван Вольфсвінкель. Тренер — Рікарду Са Пінту.
Рефері — Вільям Коллам (Шотландія).
Харків. Стадіон «Металіст». 38 633 глядачі. 10 градусів.
На жаль, вибув з гри останній представник України в єврокубках. Чимало прихильників футболу, незалежно від клубних вподобань, бажали «Металістові» успіху. І не без підстав сподівалися, що вдома харків’яни неодмінно здолають португальців. Здавалося, що там складного: забити одного м’яча і не пропустити жодного. Але у футболі свої сценарії, свої закономірності. І бажане часто не стає реальністю.
Хоча початок поєдинку показав, що наші надії не такі вже й безпідставні. Господарі, котрих несамовито підтримували заповнені трибуни, великими силами кинулися вперед. Утім, це жодним чином не знітило гостей. Вони досить упевнено контратакували.
Однак, заради справедливості варто зазначити, що ближчими до взяття воріт все-таки були харків’яни. На 30-й хвилині першу цеглину у будівлю перемоги міг покласти Тайсон. Отримавши передачу від Крістальдо, він включив третю швидкість і опинився майже сам на сам із воротарем «Спортинга» та збірної Португалії. Але, на жаль, Тайсон не переграв Патрісіу, а зблизька влучив йому в ноги.
Здавалося, ніщо не віщувало катастрофи. Та під завісу тайму господарі розбудили лихо. Капель зробив навісну передачу зліва, Обрадович до м’яча не дотягнувся, а ван Вольфсвінкель смачно приклався головою і влучив у дальній кут. Наші справи стали відверто кепськими.
На другий тайм Маркевич одразу випустив Девича, сподіваючись, що той щасливчик суттєво загострить гру. «Спортинг» не притиснувся до власних воріт, намагаючись зіграти на утримання рахунку, і «Металісту» таки вдалося зрівняти рахунок. Відзначився Крістальдо, якому м’яча під удар головою скинув Девич. Аргентинець влучно вистрілив низом.
Залишалося понад півгодини ігрового часу. І можна було забити, та й не раз. Доля подарувала господарям пенальті. Девича підштовхнули в спину, і рефері навіть не вагався, призначивши одинадцятиметровий. Але Гав’єр виявився не таким спокійним і упевненим, як тиждень тому в столиці Португалії. Цього разу він пробив по центру, і Руї Патрісіу парирував м’яч ногою.
Потім харків’яни, віддаючи багато сил боротьбі, втомилися. Маючи певну перевагу в центрі поля, підопічні Мирона Маркевича майже не добиралися до карного майданчика гостей. Не порадували вони і ударами з різних дистанцій. Шкода...
— Я подякував футболістам за сьогоднішню гру, — сказав після зустрічі наставник «Металіста». — Вони віддали всі сили боротьбі. Напевне, сьогодні був не наш день. Мати стільки моментів і не реалізувати їх... Буде наука на майбутнє.
— А чи тренували ваші футболісти пробиття пенальті спеціально?
— Масово це не робили. Але дехто після тренування таки залишався і бив одинадцятиметрові. Все треба було вирішувати в основний час. «Спортинг» практично не виходив зі свого карного майданчика. Потрібно все це забути і рухатися далі. Рівнем гри я особисто задоволений. Багато забивали у цьому розіграші. Зараз варто переключитися на чемпіонат і гідно дограти матчі, які залишилися...
Отже, в 1/2 фіналу гратимуть команди тільки з Піренеїв: «Атлетіко» (Іспанія) — «Валенсія» (Іспанія) і «Спортинг» (Португалія) — «Атлетік» (Іспанія).
Фото з сайту УЄФА.
Грають «Валенсія» і АЗ.
Епізод, коли забивали «Металісту».