«Роман» із прологом, але, на жаль, без епілогу...
 
Дві критичні статті — «Лихо з великого «розуму», або Як середино-будські пани «орднунг» наводять» та «Рука руку миє та ще й витирає» — з’явилися на шпальтах газети відповідно 09.07.11 р. та 23.09.11 р. На першу публікацію редакція отримала написані майже під копірку дві мляві відписки керівників Сумської обласної ради та Сумської облдержадміністрації, мовляв, ми не ми і хата не наша. Реакції на вересневу чекаємо вже півроку, та замість неї — ні бе, ні ме, ні ку-ку-рі-ку.
Аналізуючи ситуації, які останнім часом спостерігаються в регіоні, доходиш сумного і тривожного висновку, що Україна з головою пірнула в часи махрового середньовічного феодалізму, коли удільний князьок був володарем, суддею і прокурором в одній іпостасі. А таким, як знаємо, закони не писані.
Описаним у двох попередніх критичних публікаціях подіям незабаром сповниться дворічний «ювілей». І кінця їм, схоже, не видно.
Почалася історія одразу після завершення першого туру минулих президентських виборів. Комфортно прилаштувавшись у новому політичному «потязі», ново-спечене середино-будське «панство» з місця в кар’єр взялося за розчищення авгієвих стаєнь. Однією з перших під нову владну «мітлу» потрапила редактор Середино-Будської районної газети Вероніка Грицова, якій запропонували «добровільно» залишити редакторську посаду. Причина? Не інакше як після чергового «пришестя» редактор вже не вписувалася в рамки наспіх «оновленої демократичної доктрини», спрямованої на «розширення свободи і прав громадян». Утім, Грицова, єдиний професійний журналіст на весь район, до того ж із 15-річним стажем, була іншої думки, тож категорично відмовилася від «панської люб’язності». І тоді новоспечена влада нацьковує на неслухнянку контрольно-ревізійний відділ та фінансове управління Середино-Будської райдержадміністрації. І хоча ті компромату не виявили ні на копійку, сесія райради звільняє неугодного редактора з «почестями».
Не допомогло ні заступництво громадських організацій, ні критичні виступи ЗМІ. На шквал критики середино-будська «знать» відреагувала, як мертвий на кадило.
Зрозумівши це, Вероніка Грицова звертається по справедливість до Генеральної прокуратури України. Столичні охоронці законності відправили скаргу до Сумської обласної прокуратури. А там її відправляють... середино-будським районним прокурорам. «Саме тим, — пише до редакції Грицова, — які мене вже не раз частували відписками».
Проти самоуправства і свавілля тамтешньої «еліти», вчиненого по відношенню до опального редактора, крім «Голосу України», виступили також інші центральні українські друковані видання та обласна журналістська організація. Дав їм «щигля в ніс» і суд першої інстанції під головуванням Тетяни Дубінчиної, який прийняв ухвалу про поновлення Вероніки Грицової на посаді редактора комунальної районної газети. Проте редактор відмовилась від цього глизявого «пряника» й зажадала, щоб, окрім скасування редакційного наказу про звільнення, її повноваження було підтверджено рішенням сесії райради, яка й виставляла її за двері в середині травня позаминулого року. Наполягала не від зухвалості чи зарозумілості, а тому що виконком на час поновлення її судом на роботі вже затіяв чергову «новацію» — оголосив конкурс на заміщення «вакантної посади редактора». Журналістка марно намагалася відстояти свою позицію в чиновницьких кабінетах. Їхні власники відправили Грицову до Макара з телятами — категорично відмовилися поновлювати її на роботі в такий спосіб — рішенням райради.
Утім, можливо, і справді зарвалася? Але ж у статуті редакції газети зазначається, що «...головний редактор призначається на посаду на контрактній основі за результатами конкурсу рішенням Середино-Будської районної ради після попереднього погодження його кандидатури з Радою співзасновників районної газети «Знамя труда». А оскільки в головах співзасновників на той час звучали «інші вальси», Грицова оскаржила постанову виконавчої служби про закриття провадження. І, уявіть собі, — вдруге вийшла переможницею: постанову було скасовано. Однак ненадовго. Оскільки і її було скасовано й поновлено першу постанову. Після цього у «князівських хоромах» загриміли бравурні марші. Під них сесія райради «з полегшенням» видає «зарозумілій» Грицовій «вовчий білет» — звільняє за прогули. В унісон депутатам «заспівали» й профспілкові збори редакції. Грицова не погоджується з цими рішеннями і подає позов до районного суду. Той миттєво відхиляє його. Грицова зі скаргою — до Апеляційного суду Сумської області, де почула ту саму «пісню».
У матеріалі від 09.07.11 р. автор цих рядків плекав надію, що обласне керівництво поставить на місце «слуг народу», які заради власних амбіцій маніпулювали законами і ламали людські долі. Сподівання ґрунтувались не на порожньому місці. Адже з подачі нинішньої влади у Сумській облдержадміністрації близько року діє «телефон довіри», за яким пересічні громадяни мають можливість інформувати владу про корупцію, хабарництво свавілля та проти-
правні дії чиновництва. Зрозуміло, для вжиття нею заходів. Однак, з огляду на перебіг подій у каламутній середино-будській історії, гру в «щиру демократію» затіяно в регіоні, швидше за все, для підвищення іміджу «командного складу».
Насамкінець до відома «правдолюбців»: Вероніка Грицова не змирилася з рішенням судів і подала касаційну скаргу до Вищого Адміністративного суду України. І ця скарга прийнята судом до провадження. Про його рішення редакція «Голосу України» невдовзі повідомить своїх читачів.
Сумська область.