Чесно виконувати свої обов’язки для співробітників правоохоронних органів у незалежній Україні так само небезпечно, як і хабарничати. Будеш займатися вимаганням — рано чи пізно посадять або з ганьбою звільнять. Але якщо почнеш жадати від землячків неухильного дотримання законів, то ризикуєш отримати від «вдячних співвітчизників» по фізіономії або щось ще гірше.

Проти лома немає прийому

У Херсоні суд Комсомольського району міста зобов’язав приватного підприємця знести гараж і капітальну огорожу навколо свого особняка по вулиці Фрітаун, побудовані на самовільно захопленій земельній ділянці, які заважали пішоходам. Державна виконавча служба майже десять місяців вела із забудовником листування, настійно закликаючи виконати судовий вердикт добровільно, а той лише «відмовлявся». Упевнившись, що вмовляння ні до чого не ведуть, виконавець запросив із собою двох дільничних інспекторів міліції, взяв у ТОВ «Херсонкомунсервіс» трактор із двома робітниками й поїхав реалізовувати рішення суду у примусовому порядку.

Тільки-но трактор почав ламати огорожу, до будинку підлетів на своїй «Мазді» підприємець. Господар нерухомості вискочив із салону, відібрав у розгубленого робітника залізний лом і обдав присутніх нецензурною лайкою. А потім на очах у доброго десятка свідків став відганяти їх від своєї власності з гучним лементом: «Я вас усіх перестріляю!». Вважаючи, що зараз їх будуть просто бити, а то й убивати, перелякані робітники просто відмовилися зносити «самобуд».

Міліція порушила кримінальну справу за обвинуваченням у погрозах на адресу працівників правоохоронних органів і громадян, що виконували свій службовий обов’язок. Зрештою, в підприємця відбувся повторний «візит» до суду Комсомольського району Херсона, який і засудив його до трьох років позбавлення волі з річною відстрочкою вироку. Але в цьому разі хоча б ніхто фізично не постраждав.

А от у Цюрупинську «легким переляком» офіцерові міліції відбутися не вдалося: там розвиток подій виявився ще більш драматичним.

Свинська справа

Молодша медсестра місцевої райлікарні, що перебувала у відпустці з догляду за маленькою дитиною, вирішила у вільний час зайнятися комерцією — поїхала разом із сестрою та зятем торгувати свининою. І все б нічого, але вирушила компанія не на ринок, а просто у двір цієї лікувальної установи. Там шматки свіжого м’яса, без будь-яких документів про його якість і безпеку, розклали по пластикових лотках, виставили ваги, і закипіла жвава торгівля. Звісно, медики з антисанітарією миритися не стали, а зателефонували до міліції й вимагали неподобству покласти край.

За їхнім дзвінком до лікарні прибула слідчо-оперативна група з Цюрупинського РВ УМВС у супроводі фахівця районного управління ветеринарної медицини. Прибулі сфотографували імпровізований «прилавок» і почали виписувати адміністративний протокол, але нелегальним торговцям дуже не сподобалося, що їх позбавляють вірного заробітку. Зчинився лемент, й особливо старалася саме молодша медсестра. Криком вона не обмежилася, а щосили вдарила ногою в пах оперуповноваженого карного розшуку, котрий намагався втихомирити буйну громадяночку, та ще відшмагала його по щоках. 

За свою службову старанність старший лейтенант і поплатився: завданий удар був такий сильний, що від травми в офіцера почалося запалення статевих органів!

Медсестра потім стверджувала, що все вийшло мимоволі: мовляв, старший лейтенант штовхнув її в кабіну автофургона, вона впала, а нога задерлася й поцілила оперативникові в пах. Однак очевидці дали покази, що ніхто нікуди не падав, а удар потерпілому було завдано навмисно. Цюрупинський райсуд і після цього не став позбавляти свободи невдачливу торговку свининою. Взявши до уваги наявність маленької дитини, їй дали два роки з випробним терміном. Однак «ґешефт» із розпродажем м’яса під вікнами лікарні все-таки вийшов для засудженої вочевидь збитковим: їй тепер потрібно виплатити оперативникові карного розшуку 286 гривень витрат на його лікування та ще 5 тисяч гривень за моральну шкоду. Спочатку свою вражену чоловічу гордість старший лейтенант оцінив у п’ять разів дорожче, однак суд «знизив планку» компенсації.

Сьогодні б’ють, завтра — вб’ють

Від себе додамо: справи про опір працівникам правоохоронних органів у судовій практиці на Херсонщині цілком звичні. І вироки любителям зводити рахунки зі служителями закону кулаками або тим, що під руку потрапило, зазвичай теж завершуються штрафами та умовними строками. Але навряд чи такий результат можна назвати гідним уроком для винуватців насильства над стражами закону — рано чи пізно таке потурання погано закінчиться. Адже ті, хто позбавлений моральних «гальм», і сімейні дебошири, що повірили у свою безкарність, тіньові комерсанти і просто різномасті хулігани сьогодні «тільки» б’ють людей у погонах, а завтра почнуть їх просто вбивати.

Херсонська область.