У Вугледарі нагороджують кращих платників за електроенергію та вкладають гроші в енергоощадні проекти
 
Шість років тому, коли місто лише розпочинало проекти із заощадження ресурсів у житлово-комунальному господарстві, тут витратили мільйон гривень на встановлення в тепломережі форсунок нового покоління. Завдяки цьому заходу Вугледар скоротив споживання газу на 700 тисяч гривень тільки за перший сезон. А наступного року інвестиції повністю окупилися.
«Після реалізації проекту ми не лише не підняли ціни на тепло, а й знизили їх, — не без гордості розповідає міський голова Алім Ширінський. — Крім того, на водоканалі встановили чотири насоси по 15 кіловатів кожен. А раніше мешканцям міста подавали воду три насоси по 90 кіловатів. Ми отримали економію в 15 тисяч гривень на місяць. Це великі гроші для комунального підприємства. Одним з основних чинників, які впливають на роботу житлово-комунального господарства, залишаються енергоносії. І сьогодні в нас є підґрунтя, щоб працювати стало та динамічно».
Вугледар посідає третє місце в області за рівнем оплати житлово-комунальних послуг (серед 27 міст). «Є певні труднощі, але всі сплачують за послуги, тому що вони надаються якісно і вчасно», — каже голова. Він зізнається, що особисто зустрічається з колективами двох місцевих шахт та бюджетних установ, наголошуючи на необхідності вчасно платити за «комуналку». Торік місто отримало з державного бюджету 5 мільйонів гривень на розвиток ЖКГ. Левову частку грошей — 3 мільйони — вклали у придбання техніки: снігоприбиральної, поливальної, сміттєзбиральної тощо. Рівень послуг навіть впливає на рівень злочинності: після того, як у місті відновили вуличне освітлення, криміногенна обстановка істотно поліпшилась.
Колишній гірник Леонід Дупак керує п’ятьма товариствами співвласників багатоквартирних будинків. Перше із цих товариств утворилося в 2006 році, останнє — півроку тому. Незважаючи на те, що роботи в голови ТСББ вистачає, співрозмовник переконаний: іншого шляху поліпшення якості послуг немає: «Потроху наводимо лад у кожному будинку. Раніше допомагав і міськвиконком, сьогодні через фінансові труднощі такої допомоги не отримуємо. Квартплату були змушені підняти, але все одно вона у нас нижча, ніж у керуючій компанії, — близько 1,90 гривні за квадратний метр».
Серед головних труднощів, які доводиться долати, Дупак називає роботу з людьми. «Кожного потрібно вислухати, до кожного знайти підхід. Із більшістю людей можна домовитися, а от на злісних неплатників впливати важко».
Зате в місті заохочують відповідальних споживачів. Нещодавно компанія «ДТЕК ПЕС-Енерговугілля» вручила подарунки найсумліннішим клієнтам. Серед подарунків — телевізор, мікрохвильова піч, електронагрівач, чайник, праска. Таку акцію енергопостачальна компанія проводить уже втретє. «Голос України» писав, як у Донецьку судові виконавці та комунальники примусово відчиняють двері до квартир боржників, описують та конфіскують майно. А от у Вугледарі вважають, що пряник кращий за батіг.
«Рівень оплати населення — 101 відсоток, багато хто платить наперед, — зазначає директор з енергозбуту компанії Олександр Бемм. — Коли приходить розуміння, що будь-який клієнт — твій партнер по бізнесу, від нього залежить твій добробут, — тоді змінюється світогляд та ставлення до людей. Ми — партнери».
Донецька область.
Міський голова Алім Ширінський.
 
Голова ТСББ Леонід Дупак каже, що в його будинках квартплата нижча, ніж у ЖЕКу.
Фото автора.