Харківська академія міського господарства разом з іншими харківськими вузами завершила роботу над створенням концепції Стратегії розвитку міста Харкова до 2030 року. Про це повідомив ректор академії Володимир Бабаєв. Документ уже передано на розгляд до Харківської міськради. Концепція, за словами ректора, істотно відрізняється від схожих програм, прийнятих, наприклад, у містах Росії та Казахстану. Це обумовлено тим, що технічним завданням її створення передбачено обов’язковою умовою вхід Харкова до ТОП-100 кращих міст світу, зазначив Бабаєв.
Під час створення концепції бралися за основу показники кращих світових міст з урахуванням специфіки міста Харкова та держави Україна. Як розповів радник міського голови з питань стратегічного розвитку міста Олександр Лукашов, над документом у декількох творчих групах працювали фахівці академії та представники інших провідних вузів міста. Харків запросив на допомогу й іноземних учених-глобалістів.
В. Бабаєв вважає за доцільне створення в Харкові й так званої конгломерації, в яку ввійдуть деякі міста-супутники. Так розвивалося, приміром, французьке місто Лілль, каже він.
— У Харкова є ще багато власних ресурсів і територій, які потребують розвитку. Тому можливість включення таких великих населених пунктів і навіть районних центрів до складу Харкова ще буде обговорюватися.
А головна мета створення Стратегії — залучення якісних людських ресурсів, які сприятимуть соціально-економічному зростанню, збільшенню спектра послуг, міжнародному впливу, а також підвищенню якості життя населення міста.
Розпочав роботу науковий парк
Серед засновників парку — академічний науково-освітній комплекс «Ресурс» (АНОК). Науковий парк створено за підтримки Національної академії наук України, Міністерства освіти і науки, молоді та спорту, харківських облдержадміністрації та міськради. Основними напрямами діяльності наукового парку буде інтеграція науки, освіти й виробництва; інтенсифікація використання результатів науково-дослідних і дослідно-конструкторських робіт; забезпечення їхньої інноваційної спрямованості, підвищення ефективності розробки, виробництва та реалізації інноваційної продукції на внутрішніх і зовнішніх ринках; координація наукової, інноваційної, виробничої і комерційної діяльності партнерів наукового парку; розвиток міжнародного співробітництва і внутрішньої кооперації в галузі науково-технічної та інноваційної діяльності, а також сприяння залученню вітчизняних і іноземних інвестицій. Президентом наукового парку «Наукоград-Харків» є академік НАН України Юрій Мацевитий, віце-президентом — ректор Харківської національної академії міського господарства Володимир Бабаєв. Академічний науково-освітній комплекс «Ресурс» поєднує провідні академічні інститути та університети області.