Як ми вже повідомляли, позавчора В. Литвин перебував на Житомирщині. Під час спілкування з журналістами він відповів на їхні запитання.

Одне з них стосувалося рішення Конституційного Суду , згідно з яким люди, які перебувають за межами України, під час парламентських виборів робитимуть своє волевиявлення лише за ту частину парламенту, яка обирається за єдиним загальнодержавним округом, тобто за партійними списками. Відповідаючи на запитання, чи не виникне з цього приводу колізій у Верховій Раді, Володимир Литвин зазначив, що логіка в такому рішенні є. Якщо люди з тих чи інших причин перебувають за кордоном, то чому, обираючи депутата по мажоритарному округу, вони мають право голосувати лише за тих, хто балотується в Києві. В Україні люди голосують там, де вони зареєстровані. То виходить, і за кордоном вони мали б визначатися по округу, в якому вони проживали до виїзду з України. А це дуже складно.

А чи обов’язково вносити зміни до виборчого закону у зв’язку з рішенням КС? В. Литвин відповів, що Центральна виборча комісія при прийнятті рішень рахуватиметься з рішенням Конституційного Суду, яке є обов’язковим для виконання, а ті норми, які визнані неконституційними, припиняють свою дію з моменту його прийняття. Для чистоти, зрозуміло, треба було б прийняти відповідні зміни до Закону, зазначив Голова Верховної Ради. Але як тільки такий законопроект буде зареєстрований у парламенті, з’явиться спокуса додати ще ті чи інші нововведення. «Не треба будити лихо, поки тихо. Треба рухатися на вибори, взявши до неухильного виконання рішення Конституційного Суду», — сказав він. Ще одне запитання пов’язувало роботу парламенту з Євро-2012. Володимир Литвин відповів, що вносити зміни до календарного плану роботи у зв’язку з чемпіонатом Верховна Рада не планує. А про початок осені висловився так: «Нам треба буде дійти у цьому питанні не лише політичної згоди на рівні фракцій і всього депутатського корпусу, а й врахувати ту обставину, що функціонування вищого законодавчого органу не може перериватися до формування нової Верховної Ради.

— Якщо не помиляюся, в 1972-му чи 1973 році ми на конях разом з батьком добиралися в Ярунь до технікуму землевпорядкування, де навчалася моя старша сестра. Так хотілося сюди поїхати! Для мене це був мало не закордон. Можете уявити, що я пережив, коли 1994 року вперше справді потрапив за кордон, — з таких спогадів почав своє спілкування з педагогами Ярунської загальноосвітньої школи Володимир Литвин, коли позавчора перебував у цьому селі.

Справді, різниця між тим, що діти бачили і знали тоді й тепер, — величезна. І можливостей здобути знання в сучасної молоді значно більше. Мене дуже дивує, сказав В. Литвин, коли сьогодні ідуть розмови, як треба реформувати систему освіти. Про це повинні говорити люди, які працюють у цій сфері, які мають власний досвід і які знають досвід не лише вітчизняної освіти, а й інших країн. 230 тисяч учителів працюють у сільських школах. Утримання одного учня в Києві 5 тисяч гривень, а в сільській школі — 13—14 тисяч. Звідси спокуси провести оптимізацію — звести дітей з різних сіл в одну велику школу. Це неприйнятно, цього не буде, наголосив глава парламенту. Сьогодні має бути пріоритет освіти. Бо людство розвиватиметься за рахунок знань. Воно має знайти нові джерела енергії, нові ліки. Тому потрібно підтримувати талановитих дітей.

Цим переймається заснований Володимиром Литвином фонд «Майбутнє Полісся». Хай це не така й велика підтримка, не такі й великі можливості, зазначив він. Але в багатьох випадках треба сказати дитині: ти талановитий. Людина тоді розкривається, прагне досягти більшого.

А серед документів, які найближчим часом запропонують на розгляд Верховної Ради, буде і проект закону щодо зміни норми наповнюваності шкільних класів. Повідомивши про це, Володимир Литвин навів такі цифри: тепер мінімальна наповнюваність становить п’ять учнів, законопроектом пропонується, щоб ця норма становила три учні.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.

Із творчими роботами школярів Голову Верховної Ради знайомить директор школи Марія Горблюк.